Кръчмата ще ни струва двойно по-скъпо от домашната трапеза за Нова година

1
Да си останем вкъщи с родата, ще ни струва два пъти по-евтино от прекарване навън за Нова година
Да си останем вкъщи с родата, ще ни струва два пъти по-евтино от прекарване навън за Нова година

Да си останем вкъщи с родата, ще ни струва два пъти по-евтино от прекарване навън за Нова година, показа проверка на „Монитор“.

Месец и малко преди празника сайтовете за колективно пазаруване и страници на ресторанти пуснаха офертите за празнично посрещане на новата 2020 г.

Салата „Снежанка“, катък, редена салата, маслини и яйце са най-честите предложения на ресторантите. Предястията са традиционните сармички, гъби, сухи мезета микс. За основно ресторантите разчитат на обичайното по-евтино пилешко с печен сос или свинско. В куверта са включени десерт, безалкохолно, вода и голямо питие. В 00.00 часа има и чаша шампанско за репликата „За много години“. Цените на празничната вечер започват за подобно меню от 80 лева нагоре. Китайско зеле и рукола, пуйка с кестени и пюре от пащърнак вдигат куверта до 130 лева на възрастен. Отрочетата на масата ще ви струват 80 лева, по-ниската цена е заради липсата на алкохол за малките. Иновативни кръчмари са предвидили отделни зали с аниматор, но видимо има спор в разбиранията им за деца.

Част от тях таксуват 12-годишните вече за възрастни други считат, че до 6 години може да не се плаща консумация.

В кувертите е включено музикалното оформление и диджей, в страната и някои по-западни и източни квартали на столицата позволяват да се внася собствен алкохол. Томболи с 40-инчови подаръци са хит, хотел в столицата подарява нощувка във викторина след края на вечерта. Независимо от отстъпките за четирима души, цената на посрещането на Новата година в кръчма излиза над пет стотака и може да стигне и надмине минималната заплата.

Ако решите да останете у дома или с приятели на гости, ще похарчите половината от сметката. Готвачът на голям ресторант в столицата Стоян Симеонов пресметна, че менюто за Нова година, но с чистене и сервиране в позната обстановка, струва наполовина според цените през ноември.

Друг вариант за новогодишната вечер е чужбина. В момента пакетните почивки вече примамват българите.

Според данни на Института за анализи и оценки на туризма (ИАОТ) 540 хил. българи ще пътуват за празниците, а 120 хил. от тях са избрали чуждестранна дестинация. Пътуванията ще бъдат главно за Нова година, тъй като за пореден път Коледа ще бъде посрещната в тесен семеен кръг у дома.

„Не се очаква драстично поскъпване на пътуванията за Коледа и Нова година“. Това стана ясно след разговор с главния експерт на ИАОТ Константин Занков. Колкото до възможното минимално покачване на цените, то би било вследствие от повишаването на цените на горивата и електроенергията.

Сред най-предпочитаните дестинации за пътуване са съседките ни Сърбия, Гърция, Турция и Северна Македония, последвани от западноевропейските столици.

5-звездна Нова година в Истанбул ще ви струва 529 лв. на стандартни цени, показва оферта на българска турагенция.

При по-ранно записване до 30 ноември сумата пада с 40 лв.

В пакета са включени 3 нощувки със закуски в 5-звезден хотел в най-големия турски град, транспорт с лицензиран автобус с включени пътни и гранични разходи. Удоволствието ще е пълно, когато посрещнете 2020 г. с галавечеря в балната зала на хотела и се разходите напълно безплатно до Одрин. Местният алкохол и безалкохолните напитки са без ограничение.

Два пъти по-скъпи пакети предлагат турските турагенции, показа проверка на „Монитор“. 3 нощувки, 2 дни обиколки с професионален екскурзовод, трансфер от летището до хотела и обратно – с това примамват съседите ни. Цената е 500 евро на човек, а в нея влиза и новогодишно празненство по ваш избор. Първият вариант е традиционна местна вечеря в ресторант с жива музика и народни танци, а другият галавечеря на круизен кораб на Босфора

Извън пакета и двете новогодишни празненства струват по 140 евро или 274 лв.

Балканска Нова година предлага една от родните турагенции. 3 нощувки с 2 закуски ще зарадват гостите на Белград. Пакетът струва 395 лв. на човек, настанен в двойна стая. Мястото на новогодишната вечеря е един от най-известните ресторанти в столицата, а в зависимост от желанията ви – спокойна вечер или диво парти, може да се избере между 2 опции. Вечерята в тихата част на ресторанта ще струва на празнуващите 65 евро, а тази в шумната част 75 евро. Подаръци има и тук - безплатен вход за нощен клуб, ангажиран от организатора.

Белград е градът на разчупените стереотипи. Гостите и жителите на града няма да посрещнат 2020 г. на площада, както се прави в другите европейски столици, а в кафенета, ресторанти и нощни клубове. Най-хубавото в случая са ниските цени, които започват от 20 евро на човек. Посрещането на празника на палубата на кораб, плаващ по Дунав, също е хит сред почиващите в Белград. Това удоволствие струва 60 евро на човек и трае 5 часа, през които ще можете да се насладите на хубава музика и традиционни ястия и питиета. В официалните сайтове на хотелите се предоставя информация само за цените на нощувките и изхранването. Цената за 3 вечери е 852 лв. с включени закуски, което е двойно по-скъпо от предлагани у нас оферти.

Ако пък мечтаете за романтика или културно обогатяване, нискотарифните компании могат да ви предложат билети до Париж на цени от 88 евро и 140 евро до Рим (двупосочно).

По-платежоспособните българи смятат да обединят почивните дни около Коледа и Нова година и да заминат на екзотични пътешествия на хиляди километри от България. Топдестинациите за почивка на плажа остават Малдивите, Сейшелите и Шри Ланка.

В сайтовете на български турагенции 8 нощувки със закуски и вечери в 4-звезден хотел на Малдивите с включени новогодишна вечеря и трансфер от летището могат да бъдат намерени на цени от 2860 евро или 5600 лв. Чуждестранните обаче предлагат същата 4-звездна почивка за 4885 евро или 9565 лв.

Въпреки огромния интерес към чуждестранните курорти 420 хил. българи ще посрещнат празниците в страната. Техен фаворит остават спа дестинациите, следвани от зимните курорти Банско, Пампорово и Боровец и хотелите в градска среда, които се съчетават идеално с културно-познавателен туризъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари