Ковид добавките към пенсиите няма да подлежат на запор

0
Това реши парламентът при приемане на текстове на второ четене на законопроекта за удължаване действието на разпоредби от Закона за държавния бюджет
Това реши парламентът при приемане на текстове на второ четене на законопроекта за удължаване действието на разпоредби от Закона за държавния бюджет Снимка: БГНЕС / Архив

Ковид добавките към пенсиите, които са в размер на 60 лв., няма да подлежат на запор

Това реши парламентът при приемане на текстове на второ четене на законопроекта за удължаване действието на разпоредби от Закона за държавния бюджет за 2021 г. до 31 март т.г. Записването на конкретния текст за запорите стана по настояване на омбудсмана Диана Ковачева, която преди ден алармира депутатите, че е получила сигнали от възрастни хора за блокирани средства, предаде БТА.

С приетите промени се гарантира, че ще се изплати разликата на пенсионерите, които през януари получиха по-малка пенсия плюс добавка в сравнение с декември 2021 г.

Запазва се размерът на минималната работна заплата от 650 лв. Запазва се и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. В законопроекта се посочва, че максималните размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети, и максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, са в размер не повече от 25 на сто от годишните размери за съответния показател.

Над два часа депутатите спориха по удължаването на стария бюджет. Предстои приемането на всички текстове. По време на дебата стана ясно, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е представил акценти в бюджета за 2022 г. Депутатите от ГЕРБ-СДС настояха това да стане официално в парламента. Депутатът от "Продължаваме Промяната" Атанас Михнев обяви, че промяната е тук и проектобюджетът за тази година вече бил внесен.

"Промяната е тук, колкото и да не ви харесва. Скъпи уважаеми членове на опозицията, бюджет има, така че не е вярно, че ще го правим до март", каза той и допълни, че бюджетът за 2022 година предвиждал 710 лв. минимална работна заплата, безплатни детски градини, 2,5 млрд. лв. за пътища и инфраструктура и премахване на ин хаус поръчките. Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин посочи, че най-вероятно става въпрос за неговото представяне пред медиите днес. Това доведе до допълнителни пререкания между управляващите и опозиция не по темата за удължаването на бюджета, а за Бюджет 2022.

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че управляващата коалиция е имала достатъчно време, за да приеме бюджет за 2022 г., вместо да удължава мерките, приети от ГЕРБ с бюджета за 2021 г. "Колеги, това, което гласувате днес, е унижение, то не е унижение за някой друг, а е унижение за вашите партии, за тези коалиции, които участват в това управление", заяви Александър Ненков /ГЕРБ-СДС/. Той посочи, че до този момент бюджетът е можел да бъде внесен, вместо управляващите да ходят на почивка или на кино. Той добави, че с удължаването на разпоредбите от Закона за държавния бюджет управляващите си печелят време и си "измиват ръцете" до март.

Колегата му Кирил Ананиев коментира, че забавянето на бюджетната процедура е "едно разпускане на бюджетната и финансовата дисциплина". Десислава Атанасова, председател на парламентарната група ГЕРБ-СДС, попита: "Защо беше тази актуализация през лятото? Да, сега очакваме да се появят онези осем милиарда, за които вие твърдите, че са били откраднати, в бюджет 2022 г. когато и да се появи самият той". Тя допълни, че след Виденовата зима през 1997 г. сега можело да се окаже, че имаме и "Кирова зима".

Искрен Митев, депутат от "Продължаваме Промяната" /ПП/, коментира, че датата 31 март е определена за сигурност.

Севим Али, депутат от ДПС, отбеляза, че неговата парламентарна група няма да подкрепи подход на замразяване на социалните плащания, особено при ръста на цените.

По време на дебата от БСП призоваваха дебатът да се води по конкретните предложения и да не се правят политически изказвания. Причината е, че депутатите от ГЕРБ-СДС неколкократно коментираха, че вместо да правят бюджет, членове на кабинета са присъствали на премиера на филм. Депутатите от ДПС и ПП спориха и за даренията на болниците в началото на пандемията. Прекалихме с процедурите днес, изнервихме обстановката, обобщи Кристиан Вигенин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари