Хаосът с пенсиите и бюджета в парламента продължава и днес

0
Окончателното гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване и гледането на финансовата рамка на НЗОК ще е по-късно днес
Окончателното гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване и гледането на финансовата рамка на НЗОК ще е по-късно днес Снимка: bTV, стоп кадър

Депутатите решават окончателно за пенсиите тази есен

 Вчера народните представители гласуваха няколко противоречащи си текста за увеличение на парите за възрастните, както и почти двоен скок на майчинството през втората година, припомня bTV

Първо те актуализираха пенсиите и вдигнаха минималния размер на 370 лв., а максималния – 1500 лв. След това приеха и да има добавка от 120 лв. всички пенсии до края на годината. 

Още вчера финансовият министър Асен Василев обяви, че това може да заложи бомба в бюджета. Той настоя, че само единият вариант трябва да остане, защото няма пари в държавната хазна и за двата. 

И днес в кулоарите противоречията между партиите останаха. ГЕРБ, ДПС и БСП демонстрираха задоволство от постигнатото. Но отрекоха да са в коалиция или в „годеж“.

Стигна се до различни гласувания, приемане на различни размери на COVID добавките за пенсионерите, но в крайна сметка българският парламент прие 120 лв. да получи до Нова година всеки пенсионер. Както и да бъдат преизчислени пенсиите, като се повиши коефициентът от 1,2 на 1,35 за всяка прослужена година“, коментира социалистът Георги Свиленски. 

Подвикванията за „годеж“ в пленарната зала вчера депутатът от ДПС Хамид Хамид определи за несериозни. На въпрос ще има ли коалиция между трите партии депутатът каза: „Ще видим“.

ГЕРБ атакуваха отново президента, като според тях той е в основата на противоречията между партиите. „Внесе се една актуализация, без ясно мнозинство. Зад тези над 10 часа скандали в Народното събрание стои ръката на Румен Радев. Той е архитектът на служебното правителство, което внесе актуализацията“, допълни Десислава Атанасова.

Приеха се и добри неща за българските пенсионери. Нашето предложение за 370 лв. минимална пенсия беше прието. Беше приета и предложената актуализация от служебния кабинет, което означава плюс 70 лв. за всички пенсионери. Прие се и предложението до Нова година за месеците октомври, ноември и декември те да получават и плюс 120 лв. По този начин минималната пенсия става 490 лв.“, изтъкна Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“.

На другия полюс бяха мненията на „Има такъв народ“ и „Демократична България“. „Това, което се вижда в парламента, е, че абсолютно не им пука за хората с това, което направиха вчера. Едно наддаване, маскирано под формата на грижа за пенсионерите, а всъщност се залагат едни разходи, които ги няма“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Мартин Димитров от ДБ обясни, че дясното обединение държи на трайното увеличение на пенсиите, а гласуваните вчера допълнителни приходи за възрастните хора са подаяния. Окончателното гласуване на бюджета на Държавното обществено осигуряване и гледането на финансовата рамка на НЗОК ще е по-късно днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук