КОВИД - 19 затрудни работата на ТЕЛК в Русе

1
От болницата уточняват, че има забавяне при обработка на данните на пациентите
От болницата уточняват, че има забавяне при обработка на данните на пациентите

Затруднена е работата на двата състава на Трудово-експертната лекарска комисия /ТЕЛК/ в Русе заради пандемията от коронавируса

Медицинските екипи сега работят усилено и се опитват да наваксат забавянето, получило се в последния месец и половина на миналата година, когато част от лекарите са били заразени с инфекцията, а други са били поставени под карантина, коментира заместник-директорът на Университетската болница "Канев" в Русе д-р Цветан Данев по повод на постъпила в болницата жалба от 41-годишна жена с онкологично заболяване, предава БТА.

"Подадох документите си на 6 ноември миналата година за определяне на процент намалена работоспособност. До момента нямам решение. По тази причина не мога да си подам документите за пенсиониране, за да получавам финансова помощ", обясни 41-годишната Даниела Радославова.

Тя каза, че първо съставът на ТЕЛК бил под карантина, а след това имало проблем и с новата национална информационна система.

"Инак лекарите са прекрасни, които са там. Това, което се случва, мисля, че не зависи от тях", каза Радославова.

Заради заболяването си жената се наложило да излезе в болничен през декември 2019 г. за период от година. След това се наложило да напусне работа през ноември миналата година и така не получава никакви доходи.

"Сега не получавам нищо. Подала съм си документите в Бюрото по труда, като през този месец взех сума от 200 лева като обезщетение", каза Радославова.

Заместник-директорът на УМБАЛ "Канев" д-р Данев обясни, че по жалбата е била назначена проверка. Жената подала документите на 6 ноември м.г. в Регионалната картотека на медицинската експертиза към Регионалната здравна инспекция в Русе. Те били разпределени три дни по-късно към състав на ТЕЛК.

"Лошото е, че от втората половина на ноември и през декември миналата година специалистите от състава на ТЕЛК бяха болни и под карантина, която продължи до 6 януари тази година. Целият състав беше изключително ограничен да работи. Периодът съвпадна и с промяна на националната информационна система, което е довело до забавяне с няколко дни", обясни д-р Данев.

Той заяви, че при разговора си с началника на ТЕЛК последният обяснил, че тримесечният законоустановен срок за освидетелстване на жената изтича на 9 февруари тази година.

"Обясних на началника на ТЕЛК, че в случая става въпрос по-скоро за социален проблем, а не толкова за лечебен", каза Данев.

Той заяви още, че решението за пациентката вече е готово и ще ѝ бъде изпратено по пощата.

Д-р Данев коментира, че вероятно и при други пациенти може да има забавяне. По думите му те могат вече да бъдат освидетелствани по документи, като не е необходимо да идват пред сградата на ТЕЛК.

Данев каза още, че при въвеждането на електронното здравно досие процедурата ще се извършва много по-лесно и бързо.

Заместник-директорът на УМБАЛ "Канев" обясни още, че съставите на ТЕЛК имат разбирането, че трябва да работят усилено. По думите му решенията за освидетелстване ще се взимат още по-бързо, ако нямаше недостиг на специалисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари