КОВИД-19: 460 съобщения за менструални смущения от ваксинирани

1
Европейската агенция по лекарствата заявява, че няма доказателства, които да сочат, че ваксините влияят на плодовитостта
Европейската агенция по лекарствата заявява, че няма доказателства, които да сочат, че ваксините влияят на плодовитостта Снимка: Getty Images

Европейската агенция по лекарствата заявява, че няма доказателства, които да сочат, че ваксините влияят на плодовитостта

Повече от 460 съобщения за менструални смущения при жени, които са получили ваксина Covid-19, са подадени до държавния лекарствен регулатор.

Регулаторният орган за здравни продукти (HPRA) заяви, че 94 от тях са свързани с липсваща менструация, а 365 - с по-силно менструално кървене.

"В огромното мнозинство от случаите докладите са получени директно от ваксинирана жена, която описва менструално смущение без свързано с него медицинско състояние", заяви регулаторът в последната си актуализация относно безопасността на ваксините, предаде The Irish Times.

Последните проучвания на Комитета по безопасност към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) показват, че е възможно да има "краткотрайни промени" в менструалния модел, включително липса на менструално кървене и по-силно от обичайното менструално кървене след ваксинация с mRNA, заяви HPRA.

"Тази допълнителна оценка е част от рутинния текущ мониторинг на безопасността и ЕМА заяви, че на този етап все още не е ясно дали има причинно-следствена връзка между ваксините Covid-19 и съобщенията за промени в менструалния модел. Също така няма доказателства, които да предполагат, че ваксините Covid-19 влияят на фертилитета."

ЕМА също така е прегледала проучвания на 65 000 бременности и е установила, че данните са "успокояващи".

Подозирани странични ефекти

Органът е получил повече от 1000 съобщения за предполагаеми странични ефекти след трета или допълнителна доза от Covid-19.

До 8 февруари са получени 1077 съобщения за предполагаеми странични ефекти след прилагането на 2,7 милиона трети или подсилващи дози, според последната актуализация на доклада за безопасност.

Около едно на всеки 2250 деца, които до момента са получили ваксина Covid-19, е съобщило за предполагаем страничен ефект, показва актуализацията.

Общо 346 съобщения за предполагаеми странични ефекти при млади хора са подадени след прилагане на ваксината на Pfizer. Това е свързано с доставката на 780 000 дози на лица под 18 години до 8 февруари.

Общо 54 от съобщенията са свързани с дете - общата ваксинация на деца на възраст от 5 до 11 години започна миналия месец - а останалите са свързани с юноши на възраст 12-17 години.

Като цяло, казва органът, получените съобщения съответстват на видовете съобщения, получени за възрастни, като повечето от тях са с лек до умерен характер. Много от тях са били разрешени или са били в процес на разрешаване по време на докладването, казва той.

Слабост и болка в гърдите

Най-често съобщаваният страничен ефект сред децата (325 съобщения) е "общи симптоми и локални реакции", като умора, слабост, болка в гърдите и усещане за горещина. Други значими категории са били проблеми с нервната система като замаяност, главоболие, припадък или чувство на слабост (237) и стомашно-чревни оплаквания като гадене, повръщане и болки в корема (142).

Като цяло HPRA е получила общо 19 468 съобщения за странични ефекти, свързани с около 10,5 милиона приложени ваксини и бустери - което се равнява на един доклад на всеки 540 дози.

Около 40 % от подозираните странични ефекти са отшумели или са отшумели към момента на докладването.

Комисията е получила 120 съобщения за миокардит/перикардит и 10 съобщения за тромбоза със синдром на тромбоцитопения (ТТС).

Има 14 съобщения за анафалаксис след ваксина на Pfizer/Moderna и "малък брой" след ваксина на AstraZeneca/Janssen.

В 106 съобщения лицето е било ваксинирано и впоследствие е починало. Средната възраст на тази група е била 81 години.

"Докладите, описващи смъртен случай, се преглеждат внимателно. Въпреки това може да се очаква, че смъртни случаи, дължащи се на прогресия на основното заболяване или естествени причини, ще продължат да се случват, включително след ваксинация. Това не означава, че ваксината е причинила смъртните случаи."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Боцко спринцовката
    Ми те много хубави били тез' *ваксини* бе! Някои надупчени щели да умрат , други направо умрели, ама те и без ваксини щели да умрат, щот' били дъртички! Аре боцкайте си още дози от мъзгочите, даже на абокат може да преминете, така и така все някога ще пукнете, к'во значение има след иглата или малко по-късно? Няма доказателства че експерименталките са вредни, нали?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари