"Космическа" технология в Русенската болница

2
"Космическа" технология в Русенската болница
"Космическа" технология в Русенската болница

В Русе днес е направена операция на 62-годишна жена, при която за пръв път в България е използват нов тип, уникален за хирургията в страната консуматив. За това разказа пред представители на медиите ръководителят на хирургическия екип и директор на АГ Комплекса към МБАЛ-Русе д-р Георги Хубчев.

На пациентката е направен изкуствен сфинктер на уретрата. Тези операции се налагат при тежкостепенна инконтиненция (незадържане на урината и изпускане). Уникалното в случая е не самата хирургическа интервенция, която е рутинна, а новият консуматив – слинг (лента), предоставен от испанската фирма „Неомедик“. Той е на стойност 10 000 лева, а парите ще бъдат отпуснати от Община Русе. Финансирането на операцията ще се гласува на предстоящата сесия на общинския съвет. Поради високата цена, този тип консумативи в редица страни се поема от здравните им каси, което в България не е така, стана ясно още по време на пресконференцията.

Успеваемостта на досегашните слингове, използвани в България, е около 80%, а в случая е над 95%, обясни д-р Хубчев. При това ако при пациантката след години отново се появи проблем с изпускането, този нов тип лента може да се стяга и то само с местна упойка, при това многократно. При досегашните слингове това е било невъзможно, обясни още д-р Хубчев.

Членовете на екипа, извършил операцията, освен него, са д-р Делян Велков, д-р Искра Пенева и анестезиологът д-р Саша Александрова.

Директорът на АГ Комплекса обясни и кои са рисковите фактори за възникване на инконтиненция – тежко, травматично раждане; наднормено тегло; генетична предразположеност; менопауза и старост. Заболяването обаче се среща и при млади жени, които са преживели трудни раждания, обясни още той.

Хирургическата интервенция днес е продължила около 40 минути, а периодът на възстановяване на пациентката ще е кратък, тъй като операцията е от типа безкръвна.

Заболяването е доста често срещано, обясни още д-р Хубчев, но обикновено се открива късно, поради неудобството на засегнатите жени да потъстят навременна помощ, което пък води до това, че някои идват в доста тежко състояние.

Стойността на операцията е 700 лева. Те се покриват от Здравната каса, но специалните консумативи не. Досега жените в Русе и в Бургас, когато там оперира д-р Хубчев, са плащали по 50 лева за тях.

Поради високата стойност на новият консуматив жената, оперирана днес, която е била с моного тежка форма на заболяването, се е обърнала към местната власт за помощ. Високата цена пък идва от това, че става дума за нова технология с изключително високо качество, която д-р Хубчев сравни с използваните в космическата промишленост.

Той обясни, че ръст на заболяването не се наблюдава. Причините са информираността на жените за тези операции и увеличеният брой на бъдещите майки, които раждат със секцио. Броят им е около 40-50% от всички раждания. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари