Космическа отломка се врязва тази нощ в атмосферата

0
Оказва се, че тялото е по-голямо от очакваното
Оказва се, че тялото е по-голямо от очакваното

Космическата отломка, известна като обект WT1190F, ще се вреже в земната атмосфера тази нощ със скорост от над 25 000 км/час.

Оказва се, че тялото е по-голямо от очакваното, като по последни данни то има диаметър от 3.5м и тежи 1500кг., съобщават от българската обсерватория "Звездно Общество IAU А79", пише News.bg

Астрономите са в трескава подготовка за наблюдения на обекта WT1190F тази нощ. Организирана е мащабна кампания, като дори е нает и самолет, чрез който учените ще изследват навлизането на отломката в атмосферата. В наземните наблюдения ще вземе участие и екип от "Звездно Общество IAU А79".

От цяла Европа отломката ще премине най-близо до Балканския полуостров. Изчисленията на нашите специалисти показват, че то ще се приближи на около 3500 км от София в 8 ч и 10 мин, което е само 9 минути преди да падне на 65 км от брега на Шри Ланка,ако не изгори изцяло.

WT1190F ще е видим от България след 2 ч тази нощ до изгрева на Слънцето, като за това време обектът ще се приближи от над 85 000 км на едва 35 000км. По това време тялото ще се може да се наблюдава в съзвездието Рак, но за това са нужни светлочувствителен фотоапарат и малък телескоп.

Над Шри Ланка отломката ще е ярка поне колкото Луната, но е трудно да се предвиди каква ще е яркостта й при най-голямото си сближение с България и дали ще може да се наблюдава с бинокъл.

Според д-р Фратев от IAU A79 твърденията, че WT1190F е останка от мисията Аполо 10 са твърде прибързани, защото отломката не може да се задържи в околоземна орбита за повече от 10-12 г.

Най-вероятният сценарий към момента е, че това е модул, който се е върнал на геоцентрична орбита след определен период от време. Не може да се каже също, че обекта е "кух", както по-рано беше съобщено. Плътността му макар и около 10-20 пъти по-малка от тази на астероид е около три пъти по-голяма от тази на ракетен двигател.

Наблюденията на обекта са важни за учените, защото ще доведат до създаване на много по-точни модели за траекторията и потенциалните щети, които могат да бъдат причинени от малък астероид. Това е едва вторият случай, когато за обект открит в Космоса е определена орбита и място на сблъсък със Земята.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари