Кошмарна гледка в Русе

4
Роми метат в несвяст тротоарите в Русе
Роми метат в несвяст тротоарите в Русе Видео: Пламен Маринов

Роми, въоръжени с метли и лопати, метат в несвяст тротоарите под липовите дървета в Русе.

Може да видите нагледно как се случва това по улица "Хан Аспарух" в Русе. Читател на Dunavmsot.bg ни изпрати видео клип на който се вижда как една жена от ромски произход събира липов цвят, което всъщност е обичайна гледка за всяка година по това време.

И това, което ще видите не е внезапна страст към чистотата и доброволен труд за община Русе, а просто бизнес. Фирми изкупуват липов цвят, за да правят от него чайове  и лекарства.  Изкупната цена на липовия цвят е около 2 лв. за килограм, а изсушеният върви по 8 - 9 лв.

Фирмите, които изкупуват липов цвят, не се интересуват как са били събрани цветовете и откъде идват, за тях е важно количеството. Бедните роми пък бързат да изкарат някой лев, типично по цигански, без да им пука, че става дума не за старо желязо, а за лекарство.

За да наваксат с количеството, циганите са плъзнали по всички улици с кофи, чували, метли и лопати. Те обикалят около всяко дърво и прибират листенцата и цвета до шушка, като не им пука, че по тротоара са минавали хора, домашни кучета са пишкали по ствола на дървото, котки са се облекчавали наблизо и мръсотията и боклуците са толкова много, че направо могат да убият човек.  Да не говорим за цвета, нападал по асфалта, където е пълно с петна от масло, следи от гуми, частици от ронещата се силно канцерогенна настилка и какво ли още не. 

Фирмите плащат по два лева и си измиват ръцете. Какъв е после пътят на мръсния липов цвят, препикан от котки и кучета и как стига до рафта на магазина, откъдето го купуваме на пакетчета и го пием, остава загадка. Какви боклуци по-точно пием, също е загадка.

Единствено горещата вода, през която минава сместа, ни спасява да не се натровим и да лепнем някоя зараза.

Така че, ако обичате липов чай, берете си липата сами. По-безопасно е.

Източник: Dunavmost.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари