Корупционното блато в МВР продължава да убива хора

0
Управленската немощ в България бива незабавно маскирана с шумни полицейски акции, които да заглушат критиките
Управленската немощ в България бива незабавно маскирана с шумни полицейски акции, които да заглушат критиките Снимка: БГНЕС

Управленската немощ в България бива незабавно маскирана с шумни полицейски акции, които да заглушат критиките

Смъртта на двамата полицаи в Бургас, опитали се да спрат с патрулка автобус с мигранти от Сирия, извади отново онези проблеми на МВР, които нито един министър на вътрешните работи не се наема да разреши. Последиците са за гражданите, чиято сигурност МВР не е в състояние да гарантира. По традиция управленската немощ в България бива незабавно маскирана с шумни полицейски акции, които да заглушат критиките, пише EURACTIV.

И сега служебният министър Иван Дерменджиев обяви война на каналджиите и “решителен отпор”, поиска оставки, разпореди проверки. По същия начин премиерът Кирил Петков (вече бивш) и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков (също бивш) обявиха през юли война на всички, които шофират след употреба на наркотици.

Причината бяха други два смъртни случая – на млади жени, които уби с джипа си Георги Семерджиев. Трагичният инцидент с полицаите Йордан Илиев и Атанас Галев в Бургас показва поне 3 сериозни проблема в системата за опазване на националната сигурност и обществен ред.

Първо, дефицит на полицаи, лоша техническа обезпеченост, липса на добро обучение и квалификация. 30-годишният Илиев не е трябвало да бъде на работа в този ден, но взел дежурство на свой колега поради недостиг на хора. В МВР няма желаещи за работа на терен. По данни на Eurostat за периода 2018-2020 г. обаче България е на 7-о място в ЕС с малко над 400 полицейски служители на 100 хиляди души население при средно за ЕС 333.4. Най-високото ниво е в Кипър – 556.5%, а най-ниското във Финландия – 134.1%.

Разпределението на бюджета на МВР не оставя и лев за допълнителна квалификация на полицаите и техническа обезпеченост. Над 90% отива за заплати, за чието увеличение те протестират всяка година. За 2022 г. първо получиха 1.815 млрд. лева бюджет, а с актуализацията – още 175 милиона само за повишение на заплати. Незначителна част от всички тези средства – близо 6%, отиват за други разходи, освен възнаграждения: 28 млн. лева за облекло; 14.8 млн. лева за капиталови разходи, компютри, хардуер; 47.4 млн. лева – за текущи ремонти, материали и консумативи за колите на МВР, за гориво, резервни части за въоръжение; 8 млн. лева – за експертизи и 9 млн. лева – за карти за фитнес. Но нито лев за курсове за чужди езици например.

Към момента остава закрита темата защо патрулката е гонила 25 км автобуса, без да получи помощ, за да се извършат съответните заградителни мероприятия и какви инструкции са получили полицаите. Направени са били два опита автобусът да бъде спрян – единият преди Бургас, а катастрофата е станала при третия. В коментарите по случая неколцина бивши служители на МВР дори изразиха учудване, че Илиев и Галев са упорствали в преследването, тъй като повечето на тяхно място се отказват поради демотивация и много извънреден труд.

Второ, подценяване на мигрантския натиск и международната обстановка. Мигрантският натиск расте от 2021 г., а тази година бележи 2.1 пъти увеличение за януари-юли спрямо същия период на м.г. – 7630 спрямо 3673. В съседна Гърция също отчитат значително повишение. Бойко Рашков, който управляваше МВР от май м.г. до юли, повече от редовното правителство на Кирил Петков, го пропусна. Дали българските служби са информирали министъра на вътрешните работи за процесите, които текат в съседна Турция и Близкия изток?

Въпреки предупрежденията на НАТО, на 16 август Турция започна пълномащабна военна операция в Северна Сирия с цел да създаде 30-километрова “зона за сигурност” в Идлиб, в населения с кюрди район. Освен това срещу сирийската бежанска общност в Турция, която наброява над 3.6 милиона души, вече се появяват признаци на недоволство, което умело се използва и нагнетява от политиците предвид изборите догодина – президентски и парламентарни.

Една от причините за това е, че в условията на висока инфлация и икономическа криза в Турция, сирийците и турците се конкурират за работни места и доходи. Освен това станаха известни плановете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да изпрати 1 милион сирийски бежанци обратно в родината им. Политици от опозиционни партии обещават същото – сирийците обратно в Сирия. Най-креслив е крайнодесният Умит Оздаг, набиращ сила с антиимигрантска реторика и популярност, която се мери с тази на Ердоган. В анимирано видео Оздаг показва как ще се отърве от всички чужденци – с помощта на катапулт.

Всичко това влияе на сирийските бежанци в Турция, някои от които ще потърсят пътища към Западна Европа, независимо от споразумението Турция-ЕС.

Трето, корупцията. Корупцията, един от най-големите проблеми на България, се е настанила удобно и необезпокоявано в МВР – ведомството, което би трябвало да ѝ противодейства наред с прокуратурата и други институции. Няма канал за хора, дрога или акцизни стоки, в който да не са замесени полицаи и хора на високи позиции не само в системата на МВР. Въпреки тази публична тайна, нито едно име не е разкрито. Изглежда, че и “Вътрешна сигурност” в МВР не се занимава с внезапно разбогатели служители – и в София, и в малките населени места край границата.

В изявлението си от Бургас вчера служебният министър на вътрешните работи даде ясно да се разбере, че смята за основна причина “недокрай прецизното изпълнение на функциите на “Гранична полиция”, която не е възпряла тези лица да не преминават границата. Накрая Дерменджиев прикани Деян Моллов, назначение на Рашков и доскоро шеф на “Гранична полиция”, да подаде оставка като заместник-директор. Статистиката на МВР потвърждава неефективността на дирекцията – за периода януари-юли са задържани 7630 мигранти, от които едва 834 – на вход на държавната граница. На изход без регистрация са заловени 1053-ма и установени в незаконен престой във вътрешността на страната – 5743 души.

Случаите зачестяват. Преди дни полицията задържа 121 мигранти в товарен автомобил в Камено, а преди това лек автомобил с 12 сирийци катастрофира на пътя Созопол-Бургас, удряйки челно друга кола. Въпреки честите прониквания откъм района на Малко Търново едва сега вътрешният министър обеща 12 дрона, които да усилят наблюдението, и стотина военни за охраната на границата с Турция, която не е покрита с мрежа по цялото си протежение заради особености на терена.

Обявената война на каналджиите със сигурност трябва да провери и как се дава статут на хуманитарна закрила – тоест, в обхвата на проверките да се включи и Държавната агенция за бежанците, и ДАНС, която дава становище за такава процедура. Двамата сирийци, участвали в уреждане на превоза и автобуса, убил полицаите в Бургас, са имали такъв статут и са пребивавали в бежанския център в Харманли. Според източници, запознати с темата, МВР изпитва остра нужда от преводачи в центровете – от закрит и открит тип, и често се възползва от услугите на настанените в тях мигранти. Така те си извоюват и определени привилегии и се създават неформални връзки, които понякога прерастват и в “бизнес сътрудничество” с представителите на МВР.

Но едва ли някой в България вярва, че разплитането на схемата с каналджийството ще стигне до чадърите им в МВР. Така както нищо не излезе от обещаните проверки за полицейския чадър над Семерджиев, 18 години карал без шофьорска книжка, шест пъти глобяван, че кара без такава – и без нито едно досъдебно производство. Но с много приятели в полицията и прокуратурата. А блатото в МВР продължава да взема нови жертви, вече и полицаи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Красимир Анастасов
    Тъпите, корумпирани и най-важното безконтролни ченгета получиха пореден урок. Кой получава награди в МВР - тези, които изпълняват поръчки, а не тези, които правят превенция на нарушенията. Слава героям!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари