Коронавирусът върлува в 25 държави

2
722 са починалите, а излекувани и изписани от болница са над 2000 души
722 са починалите, а излекувани и изписани от болница са над 2000 души Видео: БНТ

722 вече са жертвите на новия коронавирус.

В Ухан - градът, от който тръгна заразата, е починал американец. Властите съобщават и за смъртта на японски гражданин, но все още не е ясно дали причина за нея е заразата. Хонконг въвежда задължителна 14 дневна карантина за всички, пристигащи от Китай. Около 500 китайски граждани, живеещи и работещи в България са се върнали в Китай по празниците. Китайската диаспора в България също активно съдейства за превенцията на заразата. Това каза в предаването "Денят започва" с Георги Любенов посланикът на Китай у нас, информира БНТ.

Само за последното денонощие броят на заразените с короноваируса се е увеличил с 3 399 души. Излекувани и изписани от болница са над 2000 души. Данните са на националната здравна комисия. Въпреки, че през последните дни се забелязва лек спад на случаите все още е рано за оптимизъм, смятат експерти.

Годен Галеа, представител на СЗО в Китай: Епидемията далеч не е приключила. Виждаме добри знаци, виждаме че ситуацията е под контрол. Но на този етап - освен да се гадае, най добре е да сме бдителни.

Наличието на коронавирус е потвърдено в 25 държави. Хиляди остават блокирани на няколко круизни кораба в различни точки на света.

От Световната здравна организация предупредиха за остър недостиг на предпазни облекла и маски, като разликата между търсенето и предлагането е около 100 пъти. Експерти призовават да не се спекулира с цените на тези стоки. Особено силно се усеща нуждата им в Ухан. За града, от който тръгна заразата заминават още допълнителни медицински екипи.

Местната администрация прави всичко възможно, за да овладее ситуацията, включително и да помогне на местните производителите на маски, ръкавици и защитни облекла.

От днес работи и втората новопостроена болница, която е с капацитет 1 600 легла, като те са предназанчени за пациентите в критично състояние.

В момента България е предприела подходящи и адекватни мерки за превенция на разпространението на коронавируса, каза посланикът на Китай в България.ю

Н. Пр. Дун Сяодзюн - посланик на Китай в България: След избухването на епидемията правим всичко възможно да се справим, разчитайки на собствените сили. Благодарим и приветстваме международната подкрепа. Заради бързото развитие на епидемията се нуждаем от медицински консумативи като защитни облекла, очила и маски. Сигурен съм, че борбата ще бъде успешна.

Китай ще разследва смъртта на доктор Ли Вънкян - един от първите предупредили за съществуването на новия коронавирус. Случаят предизвика гняв и много коментари в социалните мрежи в страната, въпреки, че огромна част от коментарите по темата вече са изтрити. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари