Коронавирусът губи 90% от силата си за 20 минути във въздуха

0
Изследване, направено в университета в Бристъл, показва как вирусът оцелява във въздуха
Изследване, направено в университета в Бристъл, показва как вирусът оцелява във въздуха

Изследване, направено в университета в Бристъл, показва как вирусът оцелява във въздуха

Вирусът на настоящата пандемия SARS-CoV-2 губи 90% от способността си да заразява в рамките на 20 минути във въздуха, като най-много силата му отслабва в първите пет минути. Това показват първите симулации как вирусът оцелява в издишания въздух, направени в Бристълския университет, цитирани от вестник СЕГА

Резултатите от това изследване подчертават още веднъж колко ключово е предаването на вируса при близко общуване. Те показват и че физическата дистанция и правилното носене на маска са може би най-ефикасното средство за предотвратяване на заразяване, предава "Гардиън".

"Най-големият риск от заразяване е когато сте близо до някого", казва проф. Джонатан Райд, който е водещият учен на изследването. С отдалечаване от източника на заразата не само намаляват аерозолните частици на вируса, но и той е по-слабо заразен, тъй като е загубил способността си да заразява, обяснява той.

Изследването на университета в Бристъл е първото, което показва какво се случва във въздуха с частиците вирус, издишани от заразен човек. До този момент оценките за живота на вируса извън човешкото тяло се дължаха на друг метод на изследване, при който вирусът се впръсква в специални затворени съдове. На база на това изследване се смяташе, че вирусът живее до 3 часа извън човешкото тяло. Новото изследване все още не е рецензирано от други учени, но се смята за по-меродавно, тъй като съответства в по-голяма степен на условията от реалността.

Според учените от Бристъл, извън богатата на влага и въглероден двуокис среда в дробовете, вирусните частици бързо се изсушават и повишават своето рН. И двете промени водят до нарушение на способностите на вируса да заразява човешките клетки. Скоростта на този процес зависи от относителната влажност на въздуха.

Ако влагата е под 50%, както е в много офиси, вирусът губи около половината си сила в рамките на 5 секунди, а в следващите пет минути губи допълнителни 19% от силата си. При 90% влажност, което е равно на влагата в банята например, загубата на заразност е по-плавна, като 52% от частиците запазват способност да заразяват и след пет минути, а след 20 минути тази способност пада на около 10%.

Температурата на въздуха не оказва влияние върху силата на вируса, което обяснява защо имахме през пандемията и летни вълни.

"Резултатите означават, че ако се виждам с приятели за обяд в кръчмата днес, основният риск е да се заразим взаимно, а не да ни зарази някой в другия край на помещението", обяснява проф. Райд. Това подчертава и колко важно е да носим маска в ситуации, в които не можем да се дистанцираме физически, допълва той.

Д-р Стивън Грифин, вирусолог от университета в Лийдс добавя и колко важно е да проветряваме добре помещенията.

"Аерозолите бързо ще изпълнят затворените помещения, ако не проветряваме както трябва. Така че ако в стаята продължава да има заразени хора, нивата на вируса ще се обновяват непрекъснато", обяснява той пред "Гардиън". До този момент те са изследвали поведението на трите по-стари варианта на вируса, като в следващите седмици предстои да се види дали резултатите важат и за омикрон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари