До една година след преболедуване има риск от усложнения от Ковид-19

2
Усложнения се появяват дори след леки форми на заболяването
Усложнения се появяват дори след леки форми на заболяването Снимка: Дойче Веле

Те се наблюдават дори при хора, които са изкарали леко коронавируса

SARS-CoV-2 в началото на пандемията се появи като респираторен вирус, предизвикващ асимптоматични или леки форми на инфекция при 80% от пациентите. Все пак вирусът може да доведе до развитие на сериозни и тежки форми на заболяването при пациенти от рисковите групи, които са със затлъстяване, диабет или в напреднала възраст, предава Bulgaria On Air

Често пациентите развиват продължителен Ковид-19. В тези случаи е установено, че те продължават да изпитват симптоми, дори няколко месеца след заразяването.

Може ли Ковид-19 да има характеристики на хронично заболяване?

При много от пациентите има дългосрочни последици и усложнения, които се наблюдават дори при тези, които са развили лека форма на заболяването. Скорошно проучване е показало, че инфекцията със SARS-CoV-2 е свързана с повишен риск от сърдечен арест и инсулт до една година след заразяването. Проучване, публикувано в British Medical Journal, подчертава, че последствията върху психичното здраве също се наблюдават до една година след инфекцията.

Усложнения се появяват дори след леки форми на заболяването

Установено е, че пациентите, които са имали нужда от хоспитализация в звено за интензивно лечение, са имали най-сериозни последици върху психичното здраве.

Авторите са наблюдавали значително повишен риск от усложнения за психичното здраве при пациенти, хоспитализирани за Ковид-19, в сравнение с пациенти, хоспитализирани за тежък грип или по друга причина. Освен това, тези последствия и усложнения са наблюдавани и при пациенти, които са развили лека форма на заболяването. Това не е просто респираторен вирус. Ако симптомите се фокусират върху дихателната система в началото на инфекцията, става ясно, че SARS-CoV-2 е в състояние да причини увреждане и на много други органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари