Коронавирус: Германия обяви всички съседни държави за рискови

0
Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз обсъждат хармонизирането на мерките, които се предприемат в отговор на пандемията
Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз обсъждат хармонизирането на мерките, които се предприемат в отговор на пандемията Снимка: Дойче Веле

Коронавирусът се разпространява с все по-бързи темпове: Франция регистрира над 30 000 новозаразени за ден, Германия - над 7000, а България - над 900

7334 са новите случаи на коронавирус, потвърдени в Германия за последното денонощие, алармира Дойче Веле. За втори пореден ден федералната република отбелязва абсолютен рекорд в броя новозаразени от началото на пандемията. Нарастват и пациентите с Ковид-19, които се лекуват в интензивните отделения на болниците. Към момента те са 655. 329 от тях са на командно дишане. 

България надмина психологическата граница от 900 инфектирани за денонощие. 914 от 6324 направени теста дадоха положителен резултат. 15 души са починали в последните 24 часа. 1426 души се лекуват от Ковид-19 в болници в страната към момента, 74 в интензивни отделния. Вчера здравният министър Костадин Ангелов препоръча да се избягват пътуванията в две области, тежко засегнати от пандемията - Благоевград и Търговище. Днес областният управител на Търговище обяви, че в областта се забраняват масовите мероприятия. 

Рекорден брой инфекции и нови ограничения за пътуване в Европа

Франция, която тази седмица обяви извънредно положение и наложи вечерен час в големите градове, регистрира над 30 хиляди нови инфекции за денонощие. Германия включи цялата континентална част на Франция към рисковите райони. 
Нидерландия също беше категоризирана като рискова за Германия заради покачването на случаите на Ковид-19, както и големи части от Полша и Италия. С включването на Франция, Нидерландия и части от Полша в списъка, германците, пътуващи във всяка една от съседните държави, ще трябва да бъдат поставяни под карантина при завръщането си във Федералната република. Карантината в Германия продължава 14 дни, но може да бъде прекратена предварително при отрицателен PCR тест.  

 В Брюксел обсъждат хармонизиране на мерките

Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз обсъждат хармонизирането на мерките, които се предприемат в отговор на пандемията. Сред тях са условията за поставяне под карантина, проследяването на контактните лица между различни държави и стратегиите за тестване. Ограниченията за пътуване в Общността на граждани от трети страни ще бъдат удължени. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните-членки към по-тясно сътрудничество. В началото на седмицата 27-те договориха общо категоризиране на рисковите райони. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари