Коронакризата сви продажбите на апартаменти

0
Не се сбъдна прогнозата за срив на цените на жилищата
Не се сбъдна прогнозата за срив на цените на жилищата

Пазарът на жилищни имоти остана почти незасегнат от коронакризата, за разлика от този на офис сградите и търговските площи.

Не се сбъдна прогнозата за срив на цените на жилищата, въпреки че доста сделки се сключват под първоначалните оферти. Очакванията са за спад на цените средно с около 5% за тази година. 

Това коментира Добромир Ганев, председател на Националното сдружение "Недвижими имоти", пише Сега. Той посочи, че в началото на извънредното положение пазарът е замрял за около два месеца, но после бързо се е възстановил. Все пак за София се отчита 13% спад на сделките с жилищни имоти от началото на годината. В областите Пловдив и Бургас този спад е 15 и 18%, докато във Варненско е 7.5%. 

"Въпреки това броят на сделките е значителен и до края на годината ще се върнат на нивата отпреди коронакризата", смята Ганев. За първото полугодие на миналата година в София са реализирани 13 000 сделки, а за тази година те са 11 000.

"Покупката на имот си остава предпочитаната за българина инвестиция на спестените пари", заяви Ганев. За последните месеци се е увеличил интересът към извънградски имоти - както къщи, така и парцели, включително и към закупуване на жилища във ваканционни райони, където цените са по-ниски от тези в големите градове.

"Спад на цените на имоти не може да има, тъй като банките отново започнаха активно да кредитират след първоначалното затягане през март и април", коментира и кредитният експерт Тихомир Тошев, управител на Кредит център.

Тошев припомни, че в началото на извънредното положение банките са действали много предпазливо, като са завишили процента на самоучастие при ипотечните кредити до поне 20% и са избягвали да дават заеми на лица, заети в рискови сектори като ресторантьорство, търговия, услуги. Още през май и юни банките са свалили ограниченията и отново са започнали да покриват до 85% от стойността на жилището.

Поради тази причина до спад на цените на имотите в големите градове не се е стигнало.

"COVID-19 почти не засегна кредитирането. Лихвите сега са на нивата отпреди кризата - 2.7-3.1% за ипотечните кредити и 5-6.5% за потребителските. Хората от май-юни отново започнаха да теглят заеми и през август кредитният пазар отчете ръст от 15% спрямо август м.г.", посочи Тошев пред investor.bg. Според него не се очаква скоро повишение на лихвите, защото политиката в световен мащаб била да се задържат нивата.

Най-активни в покупката на жилища са отново са заетите в ИТ сектора, и други сектори със стабилни и растящи доходи като енергетиката. Увеличават се хората, които купуват по-големи, най-често тристайни апартаменти и затова расте и средният размер на заема до 160 хил. лв.", каза Тошев. Другият тип кредитоискатели били собствениците на малко жилище, които искат да имат и второ, по-голямо. Остава висок делът и на традиционните кредитоискатели - купувачите на първо жилище.

"Прави впечатление, че ако до миналата година преобладаваха ипотеките със срок на изплащане 15-20 години, в момента разсрочването се удължава на 25 г. ", заяви Тошев. 

При потребителските кредити това лято има ръст на сумите между 15 хил. и 25 хил. лв. , които се теглят от хора със стабилни доходи основно за ремонт на жилища, посочват от Кредит център. Интерес има и към потребителски кредити с по-големи суми - 40 000 - 60 000 лв., за допълване на ипотеката при закупуване на по-голям имот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари