Компютърът състарява лицето на жената

1
Сред работещите жени все по-често се наблюдава явлението “компютърно лице”
Сред работещите жени все по-често се наблюдава явлението “компютърно лице”

Вие сте жена, утвърдила се в кариерата.

През вас минава огромен поток от информация, която най-често преглеждате на компютъра. Когато се погледнете вечер в огледалото обаче, понякога се стряскате от вида си - напрегнато изражение, ситни бръчки около очите, по-дълбоки линии по челото, отпуснати бузи и изобщо - уморен и повехнал вид.

Сред работещите жени все по-често се наблюдава явлението “компютърно лице”, твърди известният британски козметичен хирург Майкъл Прейджър. Според него лицата на дамите, които работят пред екрана часове наред, много често показват признаци на преждевременно състаряване.

Ако се взирате или мръщите от напрежение пред екрана, докато се концентрирате в текста, след време неизбежно ще се появят дълбоки бръчки по челото, смята специалистът. Има обаче и още по-неприятни последици. Тъй като постоянно седите в една и съща поза, долната челюст постепенно се отпуска.

Ако прекарвате по-голямата част от времето с поглед надолу, мускулите на лицето се скъсяват и отпускат, като накрая се оказвате с двойна брадичка.

Взирането в екрана часове наред води до появата на ситни бръчици около очите.

Учудващо голям е вече броят на жените, които имат “висящи” лица, предупреждава хирургът. Проблемът според него ще се задълбочава, тъй като дамите на средна възраст са използвали компютър в работата си горе-долу през последното десетилетие. Идват обаче поколения, които са се родили с компютъра. Жените на 20 са израснали с него и го използват за всичко. За тях положението ще е съвсем различно и проблемът с отпускането на лицето ще е много по-тежък. “След още 10 години те вероятно ще изглеждат доста ужасно”, прогнозира д-р Прейджър.

Как можем да се спасим от бръчките? Лекарятсъветва клиентките си да поставят огледало до монитора на компютъра си така, че да следят дали се мръщят срещу екрана. Когато хората са стресирани или мислят съсредоточено върху някакъв проблем, често имат ядосано изражение, без дори да съзнават това. “Когато клиентите ми поставят огледало до монитора си, те са шокирани от ядосаното и намръщено лице, което ги гледа оттам”, разказва той.

Има няколко прости правила, които можете да спазвате, за да забавите поне малко появата на компютърното лице. Първото и основно нещо е редовно да си правите почивки, като задължително ставате от бюрото, за да смените позата и да откъснете очи от екрана.

Другото упражнение е редовно да изпъвате мускулите на врата.

Можете да го правите и докато сте седнали, като навеждате главата си назад. Затворете очи и се помъчете да отпуснете мускулите на лицето си.

Можете да се предпазите от поява на бръчки покрай устата, като укрепвате мускулите на кожата с редовен масаж и упражнения. Стиснете устни и така ги местете вляво и вдясно. При друго упражнение може да произнасяте удължено “Ее” и “Оо”. Целта е да разтягате устните си повече, като предизвиквате интензивно движение на устата.

Ще постигнете по-добри резултати, ако изпълнявате упражненията в легнало положение. Така съпротивлението на мускулите ще е по-голямо и те ще укрепнат по-бързо.

Домашен фитнес тренира мускулите около очите

Можете да запазите кожата на лицето си млада по-дълго време с някои прости упражнения, които трябва да правите по няколко пъти в седмицата. След няколко месеца усилията ви със сигурност ще бъдат възнаградени.

Фитнесът на лицето е свързан с укрепването на мускулите в кожата, а не просто с нейното разтягане. Затова мускулите трябва да са ангажирани, докато минавате нежно с пръсти по кожата отгоре. Когато мускулите са тонизирани, кожата на лицето също ще се стегне и бръчките значително ще намалеят.

Ето и едно упражнение за изглаждане на бръчки от типа пачи крак около очите. Стиснете здраво клепачите. След това прокарайте леко палците от ъглите на очите към слепоочията. Останалите пръсти са опрени отгоре на главата ви. След това премигнете няколко пъти бързо с очи. Повторете упражнението 50 пъти.

* Упражнение за повдигане на брадичката

Седнете с изправен гръб. Поставете върховете на пръстите си точно под долната челюст. Наклонете главата назад, като гледате в тавана. След това повдигнете долната устна върху горната с пръсти. Задръжте така за около 5 секунди.

Отдъхнете за малко. След това завъртете глава настрани, стегнете мускулите на бузите и стиснете очите. През това време нежно и с лек натиск прокарайте върховете на пръстите нагоре от челюстта към външната част на устата, където спирате. Повторете това движение по 5 пъти за всяка челюст.

* Упражнения за челото

Легнете по гръб и гледайте в тавана. Отворете очите си възможно по-широко и повдигнете вежди. Задръжте така за около 2 секунди и след това ги отпуснете. Правете упражнението по 10 пъти на ден и скоро ще видите, че линиите по лицето ви ще изчезнат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари