Комисията за границата ни с Румъния не е заседавала от 110 години

0
След 1908 година граничната комисия никога не е била свиквана
След 1908 година граничната комисия никога не е била свиквана

След 1908 година граничната комисия, отговаряща за въпросите по прохождението на линията на държавната граница между България и Румъния, никога не е била свиквана.

Не е определяна държавната принадлежност на островите в река Дунав, възникнали след 1909 година и официални преговори с румънската страна по този въпрос не са водени. Това става ясно от писмен отговор на министъра на транспорта Ивайло Московски във връзка с питане на депутата от ОП Александър Сабанов за речната граница между България и Румъния, предаде БГНЕС.

Въз основа Конвенция за определяне речната граница между България и Румъния от 1908 г. е сключена спогодба между двете страни за определяне на българо-румънската граница по река Дунав. Изпълнението на спогодбата е възложено на смесена гранична комисия, съставена от две делегации - от българска и от румънска страна. Председателят на българската делегация се избира от ръководния състав на Главна дирекция „Гранична полиция", след съгласуване с Министерството на външните работи.

Граничните комисии заседават през определен период и решават възникналите въпроси, касаещи прохождението на линията на държавната граница. Сектор „Геодезия и картография" към Главна дирекция „Гранична полиция" организира дейностите по обозначаване, обновяване, трасиране на гранични знаци, изготвяне на гранични документи, извършване на съвременни геодезически измервания.

По повод на запитване във връзка с нарушения на граничния режим, с писмо от 17.12.2014 г. Регионална дирекция „Гранична полиция" - Русе е уведомила Министерството на транспорта, че след 1908 година тази комисия никога не е била свиквана, не е определяна държавната принадлежност на островите, възникнали след 1909 година и официални преговори с румънската страна по този въпрос не са водени, се казва още в писмения отговор на транспортния министър.

Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав" - Русе и Речната администрация на долен Дунав - Галац, Румъния по проект FAST Danube - „Техническа помощ за ревизиране и допълване на предпроектното проучване за подобряване на корабоплаването в общия българо-румънски участък на р. Дунав" извършиха предпроектно проучване с цел изготвяне на предложения за изграждане-на хидротехнически съоръжения в близост до или в критичните за корабоплаването участъци от реката, се казва в отговора на министъра.

В изпълнение на тези проучвания по проекта през 2017 г. бяха извършени две мащабни полеви кампании за обследване на реката, които включват топографски, хидроложки, хидрографни, седиментни и геоложки проучвания на река Дунав и двата бряга. Приложените карти с обозначен талвег и фарватер са резултат от извършените съвместни измервания с румънска администрация.

На Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) ме са възлагани задачи по измерване на талвега на река Дунав свързани с определяне на речната граница между България и Румъния, заявява още министър Московски. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари