Комисия "Глеб Мишин" ще проверява давани ли са български паспорти на руснаци

0
Атанас Атанасов оглави временната комисия в парламента
Атанас Атанасов оглави временната комисия в парламента Снимка: БГНЕС

Атанас Атанасов оглави временната комисия в парламента

Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) оглави временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин за евентуално неправомерно представяне на българско гражданство. Кандидатурата му получи 125 гласа в подкрепа, 31 - „против“, шестима се въздържаха, информира БТА.

Другата номинация за председател – на Петър Петров от „Възраждане“, не успя да събере повече гласове. „За“ бяха 44 народни представители, 76 - „против“, 44 депутати се въздържаха.

За заместник-председатели бяха избрани Валентин Радев от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС.

Комисията ще работи 3 месеца и ще излезе с доклад за резултатите от дейността си.

Тя е на пропорционален принцип от 17 членове. В нея влизат петима депутати от ГЕРБ-СДС - Валентин Радев (зам.-председател), Марин Маринов, Радомир Чолаков, Тома Биков и Николай Алгафари, четирима от ПП-ДБ - Атанас Атанасов( председател), Стою Стоев, Христина Петкова и Искрен Митев, трима от ДПС - Цветан Енчев (заместник-председател), Елван Гюркаш, Валентин Тончев. „Възраждане“ ще бъдат представени също от трима народни представители - Петър Петров, Ангел Георгиев и Димчо Димчев.

„БСП за България“ излъчи Мая Димитрова, а „Има такъв народ“ - Ивайло Вълчев.

Целта е да бъдат проверени всички факти и обстоятелства за дейността на Глеб Мишин за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство, пишат авторите на решението. Тя ще трябва да провери изнесените данни и в публикация в сайта „Медиапул“ на 7 февруари т.г. със заглавие „Схемата „Глеб Мишин“: Над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт“. В публикацията се заявява се също, че въпросните документи са минали през проверка от ДАНС, като за огромното мнозинство от тях не е бил установен проблем. Депутатите имат за задача и проучат и установят на какви нива е пробивът в националната ни сигурност и в колко от тези над 4000 преписки за получаване на българско гражданство се съдържат документи с невярно съдържание.

Не беше прието предложението на Петър Петров от „Възраждане“ проверката да не се ограничава само с фигурата на Глеб Мишин. Само тези 4000 преписки ли са проблемни, защо не се направи една по-широка ревизия, възможно е да има и други лица, които да оказват корупционно влияние върху много по-голям обем преписки, посочи депутатът. Петров уточни, че по принцип от неговата парламентарна група ще подкрепят проекта. Те обаче имаха възражения и срещу пропорционалния принцип и предложиха паритет от 12 депутати, но мнозинството го отхвърли.

Идеята е, ако се установят хора, които биха компрометирали отделни сектори в Министерството на правосъдието, те да бъдат покрити, няма да се произведе нищо в т.нар. временни комисии на паритетен принцип, аргументира се Петров.

Ще правим комисии, за да може някой от ПП-ДБ да говори на своите избиратели, за да забравят, че управляват с ГЕРБ и ДПС, и ще претоплят темата за руски агенти в България, коментира колегата му Цончо Ганев. Как за 35 години хора като Атанасов не повдигнаха въпросите, че освен руски, агенти може да има турски, от САЩ, от цяла Западна Европа, попита той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    бандера
    Вицето на агента на ДС Гоце Седефчов Първанов - ген. Ангел Марин продаваше на руснаци, сърби и сърбомани от Македония бг. гражданство срещу 5000$ на калпак!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари