Комана – манастирът, в който може би се намира трупът на Дракула

0

Влад Цепеш, послужил за прототип на Дракула, е изградил манастира през 1461 г. и е убит в битка близо до него

Само на 45 км. от Русе, от другата страна на река Дунав, се намира румънският манастир Комана. Той е бил изграден през далечната 1461 г. от влашкия владетел Влад Цепеш, послужил за прототип на литературния герой Дракула.

В рубриката "Семейни маршрути" по БНР кореспондентът на Българската телеграфна агенция Мартина Ганчева ни отвежда на едно свято място в Румъния, пълно с история и истории.

При археологически разкопки на манастира през 70-те години на миналия век е открито обезглавено тяло, което според някои историци е възможно да е принадлежало на Влад Цепеш. Още повече, че наблизо се провежда битката, в която той пада убит. Трудно е обаче да се установи истината, тъй като погребението е извършено тайно, а дали гробът в двора на манастира наистина е на Дракула, е твърде спорно.

И до днес в манастира се крият ценни съкровища, като например троновете от дърво на крал Карол и кралица Елизабета и прът от рогово дърво, върху който е резбована историята на румънския народ.

Днес в двора на манастира се намира Мавзолей на загиналите герои в Първата световна война. Първоначално в криптата са били положени останките на 564 души. Имената на идентифицираните войници са изписани върху мраморни плочи. Според историческите данни тук са погребани и българи. Костите могат да бъдат видени през остъклена решетка на пода на църквата.

Как се е правила хартия от дънки и от дънков плат? Какво може да се хапне в района около манастира и кои са традиционните ястия там?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари