Учени: Дракула е плачел с кървави сълзи

0
Средновековният румънски владетел е страдал от хемолакрия и цилиопатия
Средновековният румънски владетел е страдал от хемолакрия и цилиопатия Снимка: Anonymous / Public Domain

Средновековният румънски владетел е страдал от хемолакрия и цилиопатия

Средновековният румънски владетел Влад Цепеш, вдъхновил автора Брам Стокър за героя му Дракула, е плачел с кървави сълзи. Това откриха учени от Университета в Катания, Националния архив на Румъния и Политехническия университет на Милано.

През последните години от живота си той вероятно е страдал от патологично състояние, наречено хемолакрия. Това означава, че е можел да пролива сълзи, примесени с кръв“, обяснява ръководителят на изследването професор Винченцо Кунсоло, цитиран от румънските медии и БТА.

Когато пише, човек обикновено докосва хартията с ръцете си – и с пръсти, и с длани. По такъв начин химическите вещества от кожата попадат върху хартията. От писмо, писано от Влад Цепеш през 1475 г., химиците успяват да извлекат проби от три пептида, които идват от ретината и течността на сълзите. Така те установяват, че “истинският Дракула” е страдал от хемолакрия, при която различни количества кръв са преминавали в слъзните канали и са се смесвали със сълзите.

Това състояние може да се развие, след като човек страда от бактериален конюнктивит или ако има някакъв вид нараняване на областта в близост до слъзните канали. В някои случаи то може да бъде причинено от тумор в областта на окото”, обясняват още специалистите.

Генетичните остатъци свидетелстват и че владетелят, послужил за прототип на литературния герой Дракула, може да е страдал от възпалително заболяване на дихателните пътища и кожата, както и от цилиопатия – генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с различни нарушения: от поликистоза на бъбреците до дефекти на лицето, нервната система, затлъстяване.

Влад Цепеш е живял през XV век и е бил владетел на княжество Влахия, разположено на територията на съвременна Румъния. Той става известен като яростен защитник на своята земя, отговорен за смъртта на десетки хиляди жители на Османската империя, много от които са набити на кол (оттук и прозвището Цепеш – от румънски Țepeș – „кол“).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    СвръхАз
    ..група опитни учени откриха група неопитни
  • 2
    1
    34t3w4t
    учени: джак лондон и ърнест хемингуей са яли кървавица
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари