Колко яйца на седмица е здравословно да консумирате?

4
Какви са полезните страни на яйцата, както и техните потенциални вреди
Какви са полезните страни на яйцата, както и техните потенциални вреди

Какви са полезните страни на яйцата, както и техните потенциални вреди

Протеините са много важен макроелемент, който трябва да присъства редовно в храненето. Протеините са необходими, защото при метаболизирането им от организма те се разграждат до аминокиселини, а те са един от най-важните елементи, изграждащи клетките.

Яйцата са един от най-добрите източници на протеини, но са източник и на холестерол. И заради това тук стои вечният въпрос – здравословни или нездравословни са яйцата.

Според диетолога Мелиса Майер, цитирана от bodyandsoul.com.au и Аз-жената.бг, остарелите схващания са, че яйцата са нездравословни. Последните изследвания показват тъкмо обратното. Любителите на яйцата могат да се радват, защото този природен продукт е невероятно полезен. Доктор Майер всъщност препоръчва яйцата горещо.

Здравословни ли са яйцата?

Яйцата се считат за здравословна храна, защото са богат източник на протеини, респективно на аминокиселини. В тях се съдържат както есенциални, така и неесенциални аминокиселини. Тялото не може да синтезира есенциалните аминокиселини, затова се нуждае от храни, които ги съдържат. Яйцата са именно такава храна, която е добре да присъства ежедневно в храненето. Незаменимите аминокиселини са краен продукт при обработката на висококачествен протеин, а това е важно за принципите на здравословното хранене.

Яйцата съдържат и други ценни вещества освен протеините. Те са много богат източник на витамин D. Само две яйца могат да осигурят повече от 80% от дневната нужда на организма от витамин D, който иначе се синтезира най-добре чрез слънчевата светлина.

Яйцата са богати на витамините А и Е. Те имат мощни антиоксидантни свойства. Витамин А играе съществена роля за функциите и здравето на очите. Витамин Е пък е важен за редица клетъчни процеси, като противодейства на свободните радикали, причиняващи възпаления и злокачествени промени в клетките и тъканите.

Яйцата са източник на антиоксидантите зеаксантин и лутеин, които са изключително важни за очите. Присъствието им в храненето намалява риска от ранна загуба на зрение и увреждания на ретината.

Освен това яйцата дават енергия и ви оставят сити за много дълго време. Редовната им консумация потиска глада за тестено и сладко, което е допълнителен бонус за тънката ви талия. Могат да се приготвят по много начини, което ги прави наистина прекрасни.

Но могат ли яйцата да се окажат и опасни за здравето? Колко яйца е добре да се консумират на ден и на седмица, за да бъде приемът им здравословен?

Митът, че яйцата не са здравословни идва оттам, че яйцата съдържат холестерол. Това е вярно, но въпреки това те са полезни. Холестеролът, който се съдържа в тях, не оказва съществено негативно въздействие върху холестерола в кръвта, най-вече лошия. Още по-важното е, че яйцата могат да допринесат за контрола на добрия холестерол, който балансира лошия. Онова, което можете да направите, за да намалите лошия холестерол е да ограничите наситените мазнини. Те са сред главните виновници за покачване на холестерола в кръвта.

Пържените храни, храни богати на трансмазнини, хидрогенирани мазнини, готови и полуготови продукти са сред причините за висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, диабет. Въздържането от консумация на подобни храни може значително да помогне в контрола на холестерола.

Ако вече страдате от висок холестерол или някакво друго сърдечносъдово заболяване, трябва да се консултирате с лекаря си относно консумацията на яйца и месни протеини. Може да се наложи да ги ограничите, ако здравната ви картина го изисква.

Според доктор Майер, съчетаването на яйца с бекон за закуска не е никак добра идея. Това е по-скоро рецепта за висок холестерол, отколкото полезно ястие.

Вместо това можете да похапвате по две яйца на ден върху препечен пълнозърнест хляб с авокадо, в комбинация със зелени салати, зеленчуци, броколи, под формата на омлет със зеленчуци, гарнирани със сирене. Чистите сварени яйца са прекрасна междинна закуска за повече енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Краси майонезата
    Не знам но жената редовно яде белтъците на мойте яйца
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари