Колко кошера има в България?

2
20 май е Световният ден на пчелите
20 май е Световният ден на пчелите

20 май е Световният ден на пчелите

България заема важно място в пчеларството в Европейския съюз. Северен централен регион на страната ни е на четвърто място в ЕС по отношение на броя на кошерите през 2020 година.

Световният ден на пчелите, който се отбелязва на 20 май, има за цел да подчертае важността на пчелите и опрашването, което те осъществяват. Пчелите играят решаваща роля за екосистемата и селското стопанство, тъй като са отговорни за опрашването на множество растителни видове, включително много от земеделските култури.

Според данните, публикувани от Евростат, испанският регион Естремадура е с най-голям брой пчелни кошери във фермите си през 2020 г. с общо 300 220, научаваме от pixotab.com. Той е последван от португалския регион Норте с 257 040 кошера и румънския регион Северозапад с 250 510 кошера.

Въпреки че броят на пчелните кошери в България е значителен, трябва да се обърне специално внимание на запазването на пчелните популации и борбата срещу загубата на пчелините. Промените в околната среда, използването на пестициди и други фактори могат да имат отрицателно въздействие върху пчелните колонии и опрашването като цяло.

Световният ден на пчелите е възможност да се привлече вниманието към важността на пчелите и да се подчертае необходимостта от опазването на тяхната биоразнообразие и съхраняването на пчелните популации.

В България, както и в другите части на Европейския съюз, има множество усилия за защита на пчелите и развитие на устойчивото пчеларство. Законодателството и програмите за субсидиране на пчеларството играят важна роля в насърчаването на отговорно пчеларство и запазването на пчелните колонии.

В колко кошера жужат пчели
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари