Колко добра е 5G мрежата в България?

0
Проучване на "Активни потребители" дава оценка на развитието на 5G мрежата към момента
Проучване на "Активни потребители" дава оценка на развитието на 5G мрежата към момента

Скоростите на мобилен Интернет в България вече могат да са по-високи и от домашен Интернет. Покритието е следващото предизвикателство пред операторите

Към популярната фраза няма „нищо по старо от вчерашния вестник“ в днешно време може да добавим и тази: „няма нищо по-старо от миналогодишната мобилна мрежа“. Само 2 години след световната премиера на 5G в Южна Корея, той се предоставя и рекламира и у нас активно и от трите мобилни оператора. Активни потребители провериха какви скорости предлагат те.

Какво е 5G?

С термина 5G популярно се обозначава петото поколение технологии за мобилни комуникации. Само за няколко десетилетия мобилните комуникации преживяха няколко етапа на развитие, които можем да обобщим в 5 генерации/поколения. Нека припомним:

Първо поколение - 1G

Мобилните мрежи от първо поколение стартират от Япония през 1979 година, а в САЩ от 1983 г. и се използват до 1991г. Те разчитат на аналогови радиосистеми, което означава, че да се осъществяват само телефонни обаждания (без текст и данни) с ниско качество на звука и лошо покритие на мрежата. Тази мрежа е ненадеждна и има проблеми със сигурността, защото не е криптирана може лесно да бъде хакната и разговорите да се подслушват.

Второ поколение - 2G

2G или Глобалната система за мобилни комуникации (GSM) се появява във Финландия през 1991 г. Втората генерация на мобилна мрежа работи с цифров сигнал, а не с аналогов, което значително подобрява нейната сигурност (обаждания са шифровани) и капацитет . Чрез 2G потребителите вече могат да изпращат SMS и MMS съобщения (въпреки, че е изключително бавно). След въвеждането на GPRS през 1997 година, потребителите на мрежата могат да получават и изпращат имейли в движение. Скоростите на изтегляне в мрежата 2G са средно около 0,2 Mbps.

Трето поколение - 3G

Тази генерация разширява реалните възможности на телефоните от гласови обаждания и текстови съобщения към интернет обмен на данни (като видео разговори, споделяне на файлове, сърфиране в интернет, гледане на телевизия онлайн и онлайн игри). В сравнение с 2G, 3G е много по- бърз и има 4 пъти повече възможности за пренос на данни, достигащи средно до 2 Mbps. Мобилните мрежи от това поколение се използват и днес, когато 4G сигналът се загуби.

Четвърто поколение- 4G

Въведена за първи път Норвегия през 2009 г., 4G предлага днешните стандартни услуги. Тя е пет пъти по-бърза от 3G мрежата и скоростта ѝ достига 100Mbps, започвайки от минимум 12,5 Mbps. 4G осигурява HD видео, бърз достъп до мобилна мрежа и онлайн игри. Широк набор от мобилни устройства (като смартфони, таблети и лаптопи) трябваше да бъдат специално проектирани да поддържат 4G. Достъпът до по-добро качество на гласа, услуги за незабавни съобщения, социални медии, по- бързо изтегляне, качествени стрийминг услуги е много по лесен. Въпреки това, когато 4G за първи път стартира, всъщност не е 4G и в началото минималните скорости за 4G (12,5 Mbps), не са били постижими.

Пето поколение- 5G

Южна Корея е първата страна, предложила 5G през март 2019 г. Някои експерти твърдят, че 5G ще бъде 10 пъти по-бърза от 4G. Другите големи разлики са в размер на честотната лента и честотния спектър (между 3,6 GHz и 100 GHz) и времето на закъснение на сигнала (латентност). В сравнение с 4G, която има средна латентност от около 50 милисекунди, средната латентност на 5G се очаква да бъде около 10 с възможност да падне и до 1 милисекунда. Въпреки че 5G все още не е наличен в голяма част от света, новите му мрежови възможности ще доведат до следващата цифрова революция. 5G е толкова бърз, че мисленето за използването му само от мобилните ни устройства е доста ограничено. 5G е съществена предпоставка за масовото внедряване на интернет на нещата, изкуствен интелект и облачни услуги. Това поколение технологии ще развие връзката машина към машина, което ще доведе до ново автоматизирано общество.

За какво се използва и ще се използва занапред?

Развитието на 5G се очаква да даде тласък на множество иновативни индустрии в недалечното бъдеще. На първо място той може да осигури много по-качествена и надеждна свързаност с мрежата навсякъде включително във високоскоростни влакове, самолети и при голямо струпване на от хора. Също така позволява много голям трансфер на данни, което ще даде тласък за развитие на иновации като виртуализирана идентификация, тактилен интернет, реактивни интерфейси, холограмна телевизия, добавена реалност, управление на електрическата мрежа, свързаност и управление на превозни средства, умни градове, управление на роботи, хирургия от разстояние и др.

Какво е развитието на 5G в България до 2021 година?

Българските телекомуникационни компании започнаха изграждане на 5G мрежи още през 2019 г. През април 2021 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведе търг за издаване на разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3,6 GHz с национално покритие за срок от 20 години. Участници в тръжната процедура бяха трите телекомуникационни компании в България – А1, Vivacom и Telenor, като всяка от тях ще развива своята мрежа в следния честотен спектър - TELENOR – 3500–3600 MHz, А1 – 3600–3700 MHz, VIVACOM – 3700–3800 MHz.

По информация на КРС първоначално 5G ще използва сходни на честотите на 4G за пренос на данни. В бъдеще 5G мрежите ще използват също и честоти, позиционирани както по-ниско, така и по-високо в радиочестотния спектър и работещи на по-къси дължини на вълните. Това ще позволи на 5G мрежите да обслужват още повече потребители и устройства едновременно и да доставят данни изключително бързо. За тази цел ще трябва да се развие плътността на мрежата от базови станции и микро клетки, за да се обезпечи максималното покритие на мрежата.

Какъв 5G предлагат българските телекоми?

И трите мобилни оператора вече предоставят 5G и активно рекламират своите мобилни мрежи. Теленор твърдят, че тяхната мрежа е „най-добрата мрежа“ (не конкретно 5G мрежата). Виваком казват, че разполагат с „най-голямата 5G мрежа“ в България. А1, че имат „най-бързата 5G мрежа“ в България.

Какво обаче е нужно на потребителите за да получат достъп до тези мрежи?

1. Трябва да имате мобилен апарат, който да поддържа този тип връзка.

2. Трябва да имате тарифен план, който предоставя такава връзка.

Без тези два елемента достъпът не е възможен.

Българските телекоми вече предлагат на своите потребители абонаментни планове с достъп до 5G мрежата. Плановете са както с неограничен достъп така и с ограничен (с ограничаване на максималната скорост след достигане на определен лимит), според предпочитанията и нуждите на потребителите. Опитът ни показва, че е добре планът да бъде с неограничени MB, понеже големите скорости консумират и повече данни и те свършват изключително бързо. Когато изберете план с неограничени данни няма да имате този проблем.

Плановете с неограничен достъп в трите големи телекома на територията на страната почти нямат съществени разлики в предлаганите услуги и цени. Към октомври 2021 условията са следните.

А1- операторът предлага 4 варианта на неограничени планове с първоначални (промоционални) месечни такси от 35,99, 39,99, 45,99 или 61,99 лева. В офертите за четирите плана не се различават в скоростта на 5G достъп, а варират според международните минути към ЕС, мегабайтите в роуминг в ЕС, броя на услугите Select.

Vivacom - Телекомът предлага 2 неограничени плана с първоначални (промоционални) месечни такси от – от 34,99 и 43,99 лева. В офертите няма разлика в скоростта на 5G достъп, а цените варират според минутите към ЕС, безплатните MB в роуминг в ЕС.

Telenor - Наличните неограничени планове са 3 с първоначални (промоционални) месечни такси от 36,99, 44,99 и 54,99 лева. Обърнете внимание, че в офертите са посочени и разлики в скоростта на 5G достъп, Роуминг MB в зоната на ЕС, минути за международни разговори към зона ЕС, национални и роуминг SMS в зона ЕС, броя на дигиталните услуги по избор за 24 месеца и онлайн защита.

Ако все пак държите да плащате по-малка месечна такса и изберете план с ограничени мегабайти, обърнете внимание на възможността за наличие на така наречените „Трафик пакети“. Тези пакети дават допълнителни MB за чат приложения като Viber, WhatsApp, Zoom, Discord, CiscoWebex, Shkolo. Социалните мрежи и новини също са включени в тези пакети, даващи допълнителни мегабайти до Facebook, Messanger, Twitter, Instagram, ABV, Mailbg, Капитал, Дневник, Investor. Приложенията за стрийминг на музика и аудио книги не остават на заден план- Apple Music, Deezer, Bookmate. Но тези допълнителни мегабайти са в различни вариации спрямо абонаментния план и телекома. Предлагат се и Трафик пакети, които не са свързани с конкретно приложение или услуга.

Резултатите от теста

За да сравним настоящото развитие на мрежите на българските мобилни оператори извършихме контролно измерване на скоростите на изтегляне и качване на данни в общо 27 точки в 9 български града (за подробности вижте карето Как тествахме?). Важно е да подчертаем, че тези резултати не могат напълно да разкрият обективното състояние, но ясно открояват тенденция в постиганите скорости понастоящем, тъй като се отчитат съществени разлики в резултатите. Добрата новина е, че при всичките 27 локации в 9 града установихме покритие на 5G и при трите оператора.

По отношение на скоростта на изтегляне при А1 отчитаме средно 759 Mbps, при Telenor – 457 Mbps, а при Vivacom - 340 Mbps. Скоростите на качване на данни са съответно 69 Mbps при А1, 63 Mbps за Telenor и 50 Mbps в мрежата на Vivacom. Вярваме, че колкото и да увеличаваме точките на измерване средните резултати няма да се променят драстично, така че можем да заключим, че към момента А1 постига най-високи средни скорости, а Vivacom – най-ниски.

Пълната информация от изследването на Активни потребители тук.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари