Колко биткойни са завинаги изгубени?

0
Изчисленията направи изследователската компания Chainalysis
Изчисленията направи изследователската компания Chainalysis

Едва ли ще ви се стори странно, но bitcoin могат да изчезнат от обращение почти толкова лесно, колкото и физическата валута.

По темата за това точно колко bitcoin са били извадени от циркулация чрез случайни инциденти се спекулира от известно време, но изследователската компания Chainalysis наскоро публикува ново проучване, което хвърля светлина върху въпроса. Според техните констатации броят на bitcoin, които са били изгубени завинаги, може да варира от 2.78 милиона броя до 3.79 милиона, пише Economic.

Това е между 17 и 23% от всички съществуващи bitcoin. Днес цената на виртуалната валута е малко над 14 000 долара, което означава, че стойността на тези завинаги изгубени виртуални пари е между 38 млрд. долара и 53 млрд. долара.

По-голямата част от тези липсващи bitcoin - които не включват онези, които са били хакнати или откраднати - са от ранните дни на bitcoin. Например констатациите на Chainalysis предполагат, че всички оригинални bitcoin, изкопани от мистериозния основател на криптовалутата Сатоши Накамото, са трайно изгубени или заключени завинаги.

И ето тук нещата стават сложни, тъй като е трудно да се каже дали дадена сума от bitcoin наистина е изгубена, никога няма да бъде изразходвана или пусната в обращение, или пък се складира някъде, казва старшият икономист на Chainalysis Ким Грауре пред Fortune.

Ако констатациите на Chainalysis са правилни, би могло да се окаже, че bitcoin е доста по-оскъдна, отколкото се смята,  но както всичко останало, касаещо криптовалутата, въпросът дали този факт може да доведе до пореден скок в пазарната стойност на дигиталните пари, едва ли има еднозначен отговор.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари