Колко българи се занимават с търсене на трюфели?

4
Бизнесът с трюфели става все по-популярен у нас
Бизнесът с трюфели става все по-популярен у нас Видео: БНТ

Бизнесът с трюфели не е сред най-популярните у нас, но е сред най-печелившите.

Хора, които се занимават с това, твърдят, че един грам от безценната гъба зад граница струва повече от един грам злато. Може би затова напоследък в страната ни нараства и броят на хората, които търсят и отглеждат трюфели. Според хора от бранша износът на трюфели годишно е между 150 и 200 кг. Изнасят се основно в Италия.

Цветозар Мичевски от Угърчин попада в бизнеса с трюфели случайно. Научил от приятели, че редките гъби се намират с помощта на обучени кучета. Проучил, че има голямо търсене и то предимно в чужбина.

Трюфелите се изнасят в прясно състояние за Италия и вече от Италия се изнасят за целия свят“, обяснява той.

По думите на Мичевски в момента вече над 10 хил. души в България се занимават с търсене и износ на трюфели. Това обаче създава и риск от унищоване на ценни находища.

„По този повод в момента се опитваме да вкараме закон, който да ограничи това нещо и да се налагат санкции, защото това е едно богатство на България, което за определен период от време ще се съсипе“, подчертава Цветозар.

Въпреки че трюфелите са най-скъпата гъба и бизнесът не е от лесните, те вече се влагат и в традиционните български сирена, на които предават екзотичен вкус и към тях определено има интерес.

„Това е един забравен вкус от времето. Българинът е отворен към всичко ново, към всичко интересно, като цяло българите сме си иновативни хора“, твърди Момчил Иванов.

Според хора от бранша България има потенциал да се превърне в един от основните износители на трюфели в света.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари