Коледа с елхи на изплащане

0
Сайтовете пълни с оферти за живо празнично дръвче под наем
Сайтовете пълни с оферти за живо празнично дръвче под наем

На пазара най-много се предлагат с височина 1,50 - 2 м

Сайтовете пълни с оферти за живо празнично дръвче под наем

Можем да посрещнем Коледа и Нова година с елха на изплащане. Това сочи проверка на „Монитор“ в сайтовете за продажба на живи и изкуствени коледни дръвчета. Опцията се отнася основно за оферти над 100 лв. и става дума на практика за стоков кредит, отпуснат от някоя от банките или друга оторизирана финансова институция през сайта на продавача.

Една такава оферта е за изкуствена елха за 150 лв., като за година бихме я изплащали с вноски по 14,77 лв. на месец. Цената на подобен кредит (ГПР) излиза над 37%. Решим ли да я изплатим за 3 месеца, то надплащането ще бъде само 8,06 лв.

Друга новост в края на тази година е възможността за наемане през интернет на живи коледни дръвчета за дома и офиса за предстоящите празнични дни, показа проверка на „Монитор” в мрежата. Те се доставят в дома или работното ни място, където остават за няколко седмици. След отминаването на празниците пък производителите ще го върнат отново в разсадника и ще се грижат за него до следващата година. Доставката на елха обаче може да се осъществи единствено на 23-ти или някой от почивните дни преди Коледа.

През първите два уикенда на януари или сряда (06/13.01.2021 г.) те ще бъдат събрани от домовете ни. В случай че искаме да си резервираме същото дръвче и за следващата година, можем да поставим малка табелка със своите данни.

Елхите, давани под наем, са отгледани по специален начин - в големи кашпи със силно развита коренова система и значително количество почва, което позволява лесно да бъдат пренасяни и засаждани. Според оферта в сайт за коледни дръвчета най-скъпо ще ни излезе сребристият смърч, който е с размери 200 - 240 см. За да го вземем под наем, за него ще трябва да броим 159 лв. За десетачка по-малко пък можем да си поръчаме кавказка ела висока 180 - 250 см. В същия сайт се предлага и мини боровата горичка в щайга за 18,90 лв. или миниелха в коледно чувалче за под 15 лв.

Част от българите традиционно купуват отсечени коледни дръвчета. От земеделското министерство припомнят, че единственият документ, с който се доказва законният произход на коледните елхи, е превозният билет. Освен това е задължително те да разполагат с контролни пластини, изработени от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). 20 000 от тях вече са раздадени на регионалните дирекции, които пък трябва да ги предоставят на търговците. Белите или жълтите марки с по шест цифри се поставят между втория и третия прешлен от върха на дръвчето. От ИАГ уточняват, че елхите в саксии нямат подобна марка.

Гражданите трябва да следят само за наличието на пластини на закупените от тях отсечени дръвчета, но могат да поискат от търговците да им покажат и съответния превозен билет.

Данни на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), изпратена на „Монитор“, сочи, че държавните горски предприятия имат готовност да предоставят за продажба над 25 000 елхи за коледните и новогодишни празници - в това число със запазена коренова система и отсечени. Крайният брой ще се определи от търсенето, като при необходимост ще има възможност да се осигурят и още. Стопанствата са заявили, че разполагат с възможност да осигурят 12 000 дръвчета със запазена коренова система в саксии. Това отговаря на трайно нарасналия в последните години интерес към дръвчета, които могат да бъдат запазени и след празниците и напролет да бъдат засадени.

За сравнение през 2019 г. живите елхи, подготвени за продажба от държавните предприятия, са над 15 000, като са реализирани около 7000 дръвчета.

По отношение на размерите на предлаганите на пазара дръвчета има голямо разнообразие. Най-малките елхички са под метър, но повечето елхи, които се предлагат на пазара, са със средна височина от 1,5 до 2 метра. По-големите, предлагани за масова продажба, достигат 2,5 - 3 метра. По-големите дървета, които се украсяват за коледните празници се търсят изключително рядко, обикновено от общини или големи фирми.

През 2019 г. по специална поръчка на частно лице е продадена елха с височина 12 метра.

Тя е добита от Държавно горско стопанство „Акад. Николай Хайтов“ към Южноцентрално държавно предприятие - Смолян. Югозападно държавно предприятие информира за предоставена като дарение 6-метрова елха през миналогодишната Коледа 2019 г. Дървото е добито от Държавно горско стопанство – Самоков, и е дарено на Двореца на децата в София.

8 от 10 предпочитат изкуствените

8 от 10 предпочитат изкуствените коледни дръвчета, сочи анкета в мрежата от миналата година. От близо 2700 души, взели участие в проучването, едва 20 на сто желаят да усещат аромата на борова гора в своя хол. Според коментарите не е необходимо едно дръвче да се отреже, за да краси дома ни в продължение на няколко дни, а след това да бъде изхвърлено.

Голямото предимство, освен многократната употреба, на изкуствените коледни дръвчета е богатият избор от цветове и размери. Освен в традиционния зелен цвят, иглолистните за празника могат да бъдат открити още в розово, златисто и лилаво.

60-сантиметровата изкуствена елха ще ни излезе малко под 34 лв. с намаление. Коледното дръвче от стомана и PVC може да бъде и бяло. Обяви в мрежата сочат, че 210-сантиметрова елха с 1100 връхчета ще ни излезе малко над 300 лв., предлага се и опция за разсрочено плащане. Любителите на технологиите пък могат да си закупят коледна елха с механизъм за снеговалеж. Освен че е отрупана с празнични декорации и светлини, от нея звучи весела мелодия. Вградена помпа пренася снега от основата и го пръска върху дръвчето - включената основа с форма на чадър събира снега, като същевременно можем да контролираме скоростта на снеговалежа от леко посипване до бяла вихрушка. Цената на подобно изкуствено дръвче от 170 см обаче е цели 293,60 лв. Офертата включва 10% отстъпка, а също и разсрочено плащане със стоков кредит на 6 или 12 вноски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари