Васил Терзиев: Не изхвърляйте естествените елхи, можем да им дадем втори живот!

0
Кметът на София дава съвети как коледните дръвчета може да бъдат засадени
Кметът на София дава съвети как коледните дръвчета може да бъдат засадени Снимка: Васил Терзиев / Facebook

Кметът на София дава съвети как коледните дръвчета може да бъдат засадени

"Естествените елхи, които украсиха празниците ни, могат да имат втори живот. Достатъчно е да изберем как. Ако сте предпочели елха в саксия, тя може да бъде засадена в междублокови пространства и квартални градинки. Достатъчно е да се обърнете към еколога на района, в който живеете, за да ви посочи подходящото място за засаждане." За това призовава кметът на София Васил Терзиев с пост във Фейсбук.

"Ако си представяте коледното ви дърво да бъде засадено в парк или обществена градина, потърсете съдействие от дирекция „Зелена система“ на Столичната община. Желаещите могат да заявят избраната локация на имейл [email protected]. Важното и в двата случая е, че при засаждането на елхата трябва да се съобразят метеорологичните условия и мястото.

Средната денонощна температура трябва да е над 0 градуса, а мястото не трябва да е на терен с подземна инфраструктура, защото е много вероятно дървото да не захване, подчертава Терзиев. За тези, които искат да дадат нов живот не само на едно дърво, а на цели паркове и градини - не изхвърляйте елхите в общия отпадък, а ги поставете до сивите метални контейнери. Ние ще ги съберем със специализиран автомобил и ще ги транспортираме до общинската Инсталация за биологично третиране на зелени отпадъци, където се произвежда биотор компост. Компостът е много ценен за растенията и се използва за обогатяване на почвата в софийските паркове и градини. За хората в район "Кремиковци" (с. Челопечене и с. Яна) и район "Връбница" има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци целогодишно, където можете да оставите естествените елхи. Призовавам да не изхвърляме естествените елхи. Заедно наистина можем да им дадем втори живот", пише още Терзиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Елха в саксия, засадена навън я се хване, я не. Всички знаят, че корените на едно дърво са относително пропорционални на короната му, ама елхите в саксия от магазина, саксията събира толкова корени, че да не се обърне дръвчето и да издържи няколко дни без да увехне, докато минат празниците. Такова ще е голямо чудо да се хване в земята.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари