Кои видове рак се предават по наследство?

0
Най-опасните видове наследствен рак са ракa на яйчниците и гърдата при жените и рак на панкреаса
Най-опасните видове наследствен рак са ракa на яйчниците и гърдата при жените и рак на панкреаса

22-28% от пациентите с рак на гърдата имат мутации в гените BRCA1 и BRCA2

Най-опасните видове наследствен рак са ракa на яйчниците и гърдата при жените и рак на панкреаса. Това се доказва от резултатите от проучване на нивото на информираност на руснаците за генетично обусловенитe видове рак, които цитира изданието Takie Dela.

22-28% от пациентите с рак на гърдата имат мутации в гените BRCA1 и BRCA2. Независимо от възрастта, тези нарушения на генно ниво също присъстват при 6% от пациентите с рак на панкреаса, независимо от пола. И 5-10% от мъжете имат рак на простатата.

„Гените BRCA1 и BRCA2 са отговорни за редовното възстановяване на нашата ДНК. (...) Ако обаче тези гени не работят правилно, в ДНК постепенно се натрупват промени, които могат да провокират неконтролирано клетъчно делене и да стартират онкологичния процес", обясни ръководителят на молекулярно-биологичната лаборатория на Московската градска онкологична болница No 62  Ирина Демидова .

Прави впечатление, че в 50% от случаите тези гени могат да бъдат наследени. Демидова отбеляза, че тестването за мутации на тези гени е включено в програмата CHI, уточнява zdrave.to

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Преди години, по време на рекламите, можеше да идеш до хладилника. Сега можеш да идеш и до Кауфланд...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари