Кои социални облекчения остават след отмяната на епидемичната обстановка

1
Пенсионерите ще продължат да получават по 60 лева на месец COVID добавка до края на юни
Пенсионерите ще продължат да получават по 60 лева на месец COVID добавка до края на юни Снимка: Getty Images

Броени дни остават докато се вземе решение по въпроса да се носят ли маски на закрито

Личните лекари вече няма да издават направления за безплатни PCR тестове след отпадането на извънредната епидемична обстановка. Те ще насочват пациентите към пулмолог, който да прецени дали да се изследват или не.

Личен лекар в Русе: Пациентите няма да могат си позволят да плащат за PCR тестовете

Това е само една от промените, които ще влязат в сила след 3 дни, информира NOVA.

Кои икономически инструменти, социални облекчения и здравни мерки ще продължат да действат след отмяната на извънредната епидемична обстановка от 1 април?

Най-популярният през последните 2 години икономически инструмент за запазване на заетостта – мярката 60 на 40 – ще действа до края на юни. А с по-дълъг срок – до края на годината – остава в сила и регламентът, по който до 90 дни неплатен отпуск на служителите се зачита за трудов и осигурителен стаж. 

Пенсионерите ще продължат да получават по 60 лева на месец COVID добавка до края на юни. Това означава, че след тази дата пенсионерите ще взимат по-малко пари, отколкото сега. От друга страна обаче, от 1 юли предстои преизчисляване  на пенсиите – по план с малко над 6 процента. Възможно е въвеждането и на други буфери, които да покрият инфлацията.

Още 3 месеца ще действа и мярката, която стимулира ваксинацията – за изплащане на еднократна добавка от 75 лв. на пенсионерите, които завършат ваксинационния си курс или си поставят бустерна доза. И отново до края на юни ще се изплащат т. нар. „разлики“ между пенсиите със старата, по-голяма COVID добавка, и това, което пенсионерите получават от 1 януари насам.

От 13 май 2020 година мерките за борба с COVID-19 се издаваха със заповед на здравния министър. 2 години по-късно извънредната епидемична обстановка е към края си. А от 1 април управляващата коалиция предлага решенията да се взимат на местно, а не на централно ниво.

Съответният управител на РЗИ в даден регион може сам да преценява какво да се случи. Контролът на регионално равнище може да бъде дори по-добър”, смята зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС д-р Александър Симидчиев.

Ние няма да подкрепим този законопроект. Ясно е, че хората по места ще се страхуват да поемат отговорност и затова ще предприемат строгите мерки, което в никакъв случай няма да е от реална полза за обществото”, категоричен е проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ”.

Само 3 дни остават докато се вземе финално решение и по въпроса да се носят ли маски на закрито. Още една мярка, по която управляващите не са единодушни. От 1 април се готви и друга промяна – направленията за PCR тестове ще се издават не от личния лекар, а от пулмолог. Новина, която не се приема добре от специалистите.

Рискови наши пациенти – пациентите с астма, с идеопатична фиброза, всички те са с нарушена имунна система и са рискови за остро заразно заболяване. Те ще се смесят с острите заразоносители с COVID-19. При кашлица се отделят около 50 хиляди вирусни частици за минута по данни на СЗО”, алармира пулмологът д-р София Ангелова.

Освен че променя пътя на пациента, съмнителен за COVID-19, тази идея слага край и на онлайн издаването на направления за PCR тестове.

Тези пациенти ще чакат първо при нас, ще отнемат и без това недостигащите направления за специалист, ще отидат при пулмолог, където също ще чакат пред клиниките, само и само да получат направление. Доста се усложнява този процес”, смята общопрактикуващият лекар д-р Михаил Михов.

Пулмолозите в България подготвят отворено писмо до властите, в което настояват направленията за PCR да минават по старата процедура – само през личните лекари. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари