Кой ще бъде премиер, ако ГЕРБ спечели парламентарните избори?

0
Сред структурите на ГЕРБ активно се спряга името на евродепутата Андрей Новаков, считан за особено лоялен на Борисов
Сред структурите на ГЕРБ активно се спряга името на евродепутата Андрей Новаков, считан за особено лоялен на Борисов Видео: Bulgaria ON AIR

Кмет, евродепутат или бивш държавен глава – кой ще наследи поста на премиера Бойко Борисов, ако той реши да се оттегли от власт след изборите? Случайно или не, въпросът се появи едновременно в няколко медии, ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е болен от коронавирус. Въпреки че темата не е нова, а в дневния ред я вкара самият Борисов в началото на антиправителствените протести

"След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепвам структурите, тъй като я ръфат от различни страни и се допускат грешки в самата партия", каза премиерът Борисов, припомня Bulgaria ON AIR.

Пет месеца преди редовните парламентарни избори, по-важният въпрос се оказва не кой ще спечели, а кой ще бъде премиер. В рулетката се завъртя президентът Росен Плевнелиев. Засега той отрича такава възможност.

"Категорично опровергавам всякакви подобни внушения, не са водени такива разговори с мен, нито ще бъдат водени. Не бива да бъде принизявана ролята на държавния глава. Държавният глава, ако щете, е призвание за цял живот. Президентът Плевнелиев остава за цял живот президент на Република България, а не министър-председател или кмет, или министър", отбеляза Плевнелиев.

Сред структурите на ГЕРБ активно се спряга името на евродепутата Андрей Новаков, считан за особено лоялен на Борисов. Председателят на ГЕРБ-Благоевград изнесе реч и на знаковото за ГЕРБ събитие през лятото.

На същото събитие през лятото реч държа и кметът на Враца. Именно за Калин Каменов се заговори, че е възможно да смени кметския стол с този на министър-председател. Зад идеята да не се провеждат предсрочни избори, а да се създаде така наречения кабинет в кабинетът неведнъж се обявиха и от "Обединените патриоти".

Точно след седмица на 2 ноември изтича двумесечният срок, в който управляващите трябваше да намерят подкрепа на идеята си за нова Конституция. Нужните подписи са 160, но без гласовете на БСП или ДПС това е невъзможно. А ако идеята за нова Конституция отпадне, е теоретично възможно да се премине към варианта за второ правителство без Борисов. Отговорите на тези хипотези все още остават неясни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари