Кои са най-четените новини на 2022 година

0
БНТ направи класация
БНТ направи класация

БНТ направи класация

2022 г. отива в историята като година на турбуленции, предизвикателства и кризи. Годината, в която в Европа за първи път избухна война след края на Втората световна война. Годината, в която лекувахме последиците от ковид кризата, но се изправихме пред нова криза - енергийната, предизвикана от агресията на Русия. Годината на рекордна бежанска вълна, на екстремни суши и пожари, на нарастваща инфлация. Година, в която населението на света надхвърли 8 милиарда души, отбеляза БНТ.

За България 2022 не беше лека година - икономическа несигурност, покачване на цените, наводнения, агресия по пътищата с десетки жертви и ранени. Във вътрешнополитически план нови сътресения - свалянето от власт на кабинета "Петков", служебен кабинет и нова спирала на избори, последвано от невъзможност да се състави стабилно редовно правителство.

Януари

На 7 януари, когато в Русия настъпи Коледа, съдбата се усмихна благосклонно на новородено бебе. То беше открито живо и здраво в кутия на път край Новосибирск. Бебето оцеля при минус 20 градуса. Покъртителната история обиколи света.

Февруари

44-годишна жена почина, след като чака повече от 30 минути пред спешното отделение във Враца. В социалните мрежи беше разпространен видеоклип, на който се вижда как жената колабира пред регистратурата в болницата, докато служителката си разбърква кафето. Жената почина пред погледа на малкото си момче. Случаят предизвика вълна от възмущение и недоволство.

След проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ публикуваха доклад с препоръката да се изготви програма за обучение на новопостъпилите регистратори в отделението за спешна медицина в МБАЛ „Христо Ботев“- Враца, за да бъдат служителите в максимална степен практически подготвени.

Алкохол се оказал в 10-литрови туби с вода на българска фирма. Че в тубите с вода всъщност има ракия станало ясно, след като клиент, купил от тази партида, се върнал в магазина, за да се оплаче, че водата мирише странно.

На 24 февруари Европа и западният свят се събудиха в нова реалност. Владимир Путин върна ужаса на войната на стария континент. Това е най-голямото нападение от една държава срещу друга в Европа от Втората световна война.

Март

Новината за ареста на бившия премиер Бойко Борисов предизвика общественото внимание през март. Той беше задържан за 24 часа при мащабна полицейска акция на Главна дирекция "Национална полиция". Арестувани бяха също бившият финансов министър Владислав Горанов, медийният съветник на Борисов - Севделина Арнаудова и бившият председател на бюджетната комисия Менда Стоянова. Извършен беше и обиск в дома на Борисов в Банкя. През август Административният съд в София окончателно обяви арестът на Борисов за незаконен.

Април

30-годишен румънски гражданин подхвърлил в служебния автомобил на полицаи банкнота в евро. 52-годишен шофьор на турски тир, изпреварил изчакващата колона с камиони и подхвърлил в полицейската кола заедно с документите си банкнота от 20 евро. Срещу шофьорите започна разследване за подкуп.

Май

Лекари от Университетската многопрофилна болница в Стара Загора спасиха живота на 39-годишна жена, жертва на домашно насилие. Тя била нападната с нож от бившия си приятел, който има ограничителна заповед.

Юни

Малък самолет предизвика суматоха, след като прелетя незаконно над четири държави и кацна на нефункциониращо летище в България. Нарушителят вдигна под тревога военновъздушните сили и ПВО системи на Унгария, Румъния и България.

Юли

Ужасяваща катастрофа отне живота на две млади момичета. Трагичният инцидент стана на кръстовището между бул. "Черни връх" и "Арсеналски" в центъра на София. Шофьорът - 36-годишният Георги Семерджиев, се оказа криминално проявен с отнета книжка и с над 50 пътни нарушения.

Август

21-годишна родилка почина след планово секцио в болницата в Горна Оряховица. Причина за леталния изход се оказа ДИК синдром. Директорът на столичната АГ болница "Света София" д-р Гергана Коларова разясни, че ДИК синдромът е рядко, но изключително тежко и животозастрашаващо състояние, което може да се отключи и по време на раждане. В развитите държави обикновено подобен синдром развиват 3 на 10 000 родилки.

Септември

С кончината на британската кралица Елизабет Втора си отиде цяла една епоха. Елизабет Втора беше най-дълго управлявалият монарх в историята - цели 70 години.

Погребението ѝ беше гледано по телевизията от 26,2 милиона души.

Октомври

Абсурден случай от Пловдивско. Три години дете живее без акт за раждане и ЕГН заради отказ на майката да го регистрира. Жената родила момчето в дома си в село Иван Вазово и го отглежда сама, като отказва всякаква комуникация с местните служби.

На 2 октомври българите гласуваха за парламент за четвърти път в рамките на 18 месеца. Интересът към новините от вота не беше чак толкова голям, сравнение с изборите през 2021 г. Но все пак една от най-четените новини за октомври е информацията за това кои партии влизат в новото НС и кои остават под чертата. "Има такъв народ" остана извън парламентарния живот, след като подкрепата за партията рязко се срина.

Ноември

Българите следиха с интерес и загриженост съдбата на 12-годишния Александър, който изчезна в горите над Перник. След мащабно издирване, продължило 9 дни, Сашко беше открит жив и здрав. Издирвателната операция на Александър обедини цяла България и изкара на показ добрите черти на българите - състрадателност и безкористност.

Декември

Светът отново беше футбол със Световното първенство в Катар. Нашите колеги Стефан Георгиев и Бюлент Мюмюнов за пореден път ви направиха съпричастни на най-любопитното от света на спорта по един свой и нетрадиционен начин.

Две бебета бяха разменени в столичната болница "Шейново". Случаят се разплита няколко месеца след раждането, след като едната майка се усъмнила и направила ДНК тест. Случаят, като сценарий от филм, разтърси държавата и доведе до проверки в АГ болниците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    А за град Русе, най-четените...
    Заплатата на кмета на Русе се увеличава с 80% https://news.bg/ https://www.briag.bg/pencho , " Разводът е факт." - цитат https://utroruse.com/article/785749/ Нисовчанина на русенци. Кандидатът за кмет на Русе от БСП е внук на комунистически палач - https://breaking.bg И мнооого други новинки за нашето палаво момченце.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари