Топ-разузнавачът на Украйна: Да ни принудят към мир - няма да успеят

0
Кирило Буданов говори за пръв път пред българска телевизия
Кирило Буданов говори за пръв път пред българска телевизия Видео: bTV

Кирило Буданов говори за пръв път пред българска телевизия

Генерал-майор на 37 години, ръководител на Украинското разузнаване по време на войната - Кирило Буданов е категоричен - сайтът Миротворец е изцяло недържавен проект. Убеден е, че трудно може някой да сломи волята на украинците за победа, категоричен е още, че не може целият свят да е заложник на действията на една страна терорист.

За първи път пред българска телевизия говори топ-разузнавачът на Украйна пред Виктория Петрова, съобщава bTV.

Предпочетох да задам теми и да получа отговори от човек, който има цялата информация. Говорихме по много теми. Беше интересно какво се случва със сайта „Миротворец“. Буданов даде своя отговор“, каза Виктория Петрова.

Относно контраофанзивата исках да чуя как той я оценява - има ли напредък, реален ли е, как го чувстват на бойното поле“, допълни Петрова.

Кирило Буданов, началникът на главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна, пред Виктория Петрова:

- Имате много странно поведение - отворен сте към журналистите. Това някаква нова мода на комуникация с нас ли е и защо се налага?

- Ние сме в много специфична ситуация в кавички. Затова формите и методите, които използваме, в това число със средствата за масова информация, понякога изглеждат малко необичайни.

- Преди няколко седмици дадохте интервю за "Ройтерс", в което казвате, ако това е вярно да потвърдите, че имате източници, близки до руския президент. Защо искате светът да знае и Путин да чуе това?

- Първо, те и така разбират, че си имаме свои източници. Информацията винаги е била оръжие - нека проверяват, нека търсят. Всъщност те това и правят, но накрая винаги излизат, така да се каже, с грешни резултати. Но за нас е полезно да живеят в постоянен страх. Може да ви дам такъв пример. Беше още преди войната - за това как работят и до какво води това. Може би това е отговорът на вашия въпрос. Имаше един случай, в който те разбраха, че в едно командване има изтичане на информация и че не става въпрос за техническо изтичане, а за друго. Какво започнаха да правят? Започнаха да проверяват абсолютно всички, които биха могли да имат достъп, дори до такава информация, която постоянно излиза от тях. Започнаха да проверяват всички, които имат близки, контакти, роднини на територията на Украйна. Както се досещате, почти всички имат такива. От резултатите само на това дело вкараха в затвора трима души, а 31 души бяха освободени и преместени на други места. Друг голям процент хора попаднаха под определена преса. Тоест те сами парализираха работата си. Те самите знаят, че имаме достъп до много чувствителна информация. Това, че констатираме очевидни факти, ги кара да правят разследвания вътре, а тези разследвания нищо няма да променят.

- Успя ли Русия да внесе смут като започна да атакува жилищни сгради?

- Страх и смут - не. Трябва да си припомните ужасните престъпления на Руската федерация, които са много. Като започнем от събитията в Буча, след това ракетният терор по инфраструктурата, по цивилните сгради и т.н. Но не може да се каже, че това уплаши населението ни.

- Сега предмет на атака са и зърнените складове, особено след като беше спряна Зърнената сделка. Имате ли план как ще изнасяте и как ще покриете загубите?

- Първо трябва да се спомене, че ударите по пристанищната инфраструктура, по инфраструктурата за съхранение на зърното, е поредното свидетелство за престъпление срещу човечеството. Защото от това, че ние намалихме износа на зърно страдат най-вече слабо обезпечените страни. Страни, които директно зависят, в смисъл на продоволствия, от Украйна. Това са най-вече страни от Азия, Африка. 40 Разбира се. Правят се определени стъпки по този повод в района, да кажем в районите близко до морето. Например това, което имаме сега е, че броят на ударите намаля няколко пъти от началото. Тоест не на ударите, а на реално понесените загуби. Сравнено с първите дни, когато те започнаха да удрят по пристанищата на Украйна. Що се отнася до зърното, ние ще започнем отново да изнасяме, независимо дали това на Русия ѝ харесва или не. Не може целият свят да е заложник на действията на една страна терорист.

- Как оценявате контраофанзивата? Как върви?

- Трудно, няма да крия, но това е напълно разбираемо, защото Русия за това време построи стационарни, напълно оборудвани, залети с бетон пунктове за отбрана. Най-важното е, че настъплението не спира, а продължава. Според мен на линията на Бахмут върви малко по-бързо, отколкото на юг, но времето ще покаже.

- За 60 дни каква територия си върнахте? Ще успеете ли да я задържите и имате ли икономически и човешки ресурси да преодолеете препятствията и тази зима?

- За съжаление нямам пред себе си карта сега, за да мога да ви дам точен отговор, но ще отговоря на втората част на въпроса ви. Дали можем да задържим територията, която вече сме си върнали - да, можем, и ще продължим нататък.

- Знаете ли колко българи са участвали на ваша страна? Колко са жертвали живота си?

- За съжаление не знам точния отговор на вашия въпрос и това ще бъде трудно да се пресметне, защото ние имаме много етнични българи. Колко от тези хора са загинали или са тежко ранени може да се пресметне едва след края на войната. Няма нужда да търся далече, защото жената на заместника ми е етническа българка, например. Има много хора с различен етнически произход и ще бъде трудно да се пресметне.

- Какво знаете за сайта "Миротворец"? Кой стои зад това?

- Първото, което трябва да се вземе предвид е, че споменатият от вас сайт "Миротворец" е изцяло недържавен проект. Попадането в него на лице или група лица, както се случва, не води до никакви юридически последствия. Това е абсолютно частна инициатива, която разяснява виждането на определена група хора относно дейността на други хора, относно това как те спрямо субективната си преценка, възприемат дейността им - като ущърб на Украйна или изказванията им са в ущърб на Украйна. Да речем, ако наистина върви процес за някаква потвърдена дейност, за която има подозрения или определени доказателства, че е във вреда на Украйна, се задейства механизъм за санкции. Това е изцяло държавен механизъм, въвеждат се санкции и тогава срещу лицето, което подлежи на санкциите, може да бъдат задействани и ще бъдат задействани всички съществуващи механизми в държавата. Сайтът "Миротворец" няма никаква основа за това - това е просто субективното мнение на определен кръг хора.

- Но все пак знаете ли кой стои зад сайта?

- Това е достъпна информация - трябва да прочетете на сайта. Там, където са контактите им, които ни сътрудничат. Има журналисти, обществени дейци, лидери на обществената мисъл и др. Това е огромен кръг хора. Те се опитват да изразят мнението си относно едни или други действия, изказвания, което е много важно в този разговор.

- Смятате ли, че Украйна успя да се прочисти от русофилското влияние?

- Знаете ли, че в голяма степен сме го постигнали и то със сигурност сме намалили влиянието на Русия върху обществото ни в сравнение, да кажем, с периода до 2022 година. Това е различно ниво на влияние, защото медиите загубиха влиянието си, а това е основният канал за влияние върху обществената мисъл. Същото стана с религиозните организации и именно те бяха организациите, които бяха проводник на руската пропаганда. Не става дума за вярата в Бог - това е съвсем друга работа.

- Кога смятате, че ще приключи войната?

- Интересен въпрос. Лично ние се надяваме да е бързо, но тъй като преди малко засегнахме въпроса за религията, то отговорът знае само Господ.

- В "Ди Велт" излезе с едно заглавие, което казва, че Западът ще ви принуди да прекратите огъня. Има ли възможност това да се случи? Тази хипотеза възможна ли е?

- При желание може да се направят много стъпки, които значително да усложнят положението ни, но да принудят към мир украинския народ, украинското общество - няма да успеят. Може да се създадат изкуствени условия, при които броят жертви у нас да се увеличат значително, проблемите също. Тоест - по-малко боеприпаси, по-малка подкрепа за икономиката. Това са чисто технократски неща, но няма как да спрат народа. На хората, които се опитват да подклаждат такива наративи, най-вече чрез средствата за масова информация преди всичко, трябва да се помисли малко и за това какво ще стане, ако Украйна поради някаква причина не може да си върне границите. Как ще се отрази това на страните на тези конспиратори?

- Как си представяте Украйна след войната? Питам ви, защото със сигурност знаете, че Чърчил е спечелил Втората световна война, но е загубил изборите. Подобен сценарий би ли могъл да бъде реализиран и в Украйна?

- Трябва да си припомните и факта, че след като губи изборите, той не изчезва от политическата арена на света. Какво трябва или не - аз гледам под малко по-друг ъгъл. Основното е каква точно ще бъде страна след победата, как ще бъде преориентирана страната, какви сфери ще се развиват и какви, за съжаление или няма, ще останат в миналото, как ще се решават демографичните проблеми и т.н. Тоест всичко, което се отнася към устойчивото развитие. Всички знаем, че след войната поне в Източна Европа се развива архитектурата на сигурността и др. Това са абсолютно отворени въпроси.

- Изборите в САЩ също биха оказали влияние по някакъв начин върху цялата политика на Стария континент. Как смятате, че ще се отрази това на Украйна?

- Най-малко от всичко бих искал някой да обвърже изказванията ми (или вашите) с влияние върху американските избори. Много рязко реагират хората там на подобни неща, затова нека се въздържаме от публични разсъждения на тази тема. Ако въпросът ви е в контекста на Украйна, то каквито и да са резултатите в САЩ, те няма да спрат да подкрепят Украйна.

- Сега от какво имате нужда?

- Разбира се, тъй като сме в активна фаза на войната с Руската федерация са ни необходими повече оръжия и боеприпаси. Това е една от нуждите ни.

- Как оценявате партньорството си с България?

- Много високо. Страната ви ни даде значителен обем от оръжия, но най-главното е, че увеличава количеството производство на нови боеприпаси. Както стана дума по-рано, нуждите са много големи и затова за нас в голяма степен е въпрос на оцеляване. Украйна винаги ще помни и ще бъде благодарна за помощта, която страната ви, ръководството ви, ни оказа.

- Благодаря! Има още много въпроси, но твърде дълго продължи интервюто. Само да ви попитам - много се говори за вашето здравословно състояние. Как сте? Страхувате ли се от нещо?

- Грях е да се оплаквам от здравето си, всичко е наред. Въобще не се тревожа от здравословното си състояние, повярвайте ми всичко е наред. На повечето хора, които се тревожат и се намират в Руската федерация, мога да отговоря с думите на класика от миналото: Няма да дочакате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    фена на Путин
    Хайде и аз се издрискам по усрайна. Просто не се удържам. Време е на изкуфялата кукувица Викито Петрова да се намери кой да и го начука качествено и регулярно. Гербаджийският тюлен Кралев тотално се провали в тази насока и ето го резултата. Вместо да гледа как да роди 2, 3 деца, и реално да сътвори нещо добро за страната си и себе си, тя интервюира неонацисти. Украйна се готви да капитулира и да спаси малко от западните си територийки, в противен случай Владимир ще я усвои цялата и тогава с ЕС също ще бъде свършено. Ако Виктория има кой да я шиба здравата всяка вечер, последното нещо с което ще се захваща е да търси авантюристични изцепки, като тая с Буданов неонациста. Ебаси и тъпата овца.
  • 3
    11
    Боже Господи
    Кой кого ще удря, опази Господи, има някои 'ударени' по рождение, то просто няма нужда. От милост и състрадание се нуждаете. Амин!
  • 2
    10
    Витанов
    Да продължа: А на техен гръб, шефовете им правят дебели пачка! Кря, юрдечета,кря!
  • 0
    9
    както казва Витанов
    Юрдечетата ровят клюнове в калта и крякат! Кря, кря!
  • 5
    8
    до Еврофес
    Националните предатели ще го отнесат рано или късно. Знаем ви поименно. Пък си пускайте лафове колкото искате. Ако Русия нанесе военен удар по нашата държава вие ще сте първите които ще го отнесете. Нали искате народен съд, ще го получите по бързата процедура.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари