Кой постави пиано на площада в Търговище

1
Да създаваш музика, която радва хората край теб в Търговище, е напълно безплатно
Да създаваш музика, която радва хората край теб в Търговище, е напълно безплатно Видео: БНТ

Всички сме виждали улични музиканти да свирят на различни инструменти. Но да свирят на пиано и то в самия център на града имат възможност единствено гражданите и гостите на град Търговище

Там вече пета година малки и големи, можещи и не можещи, сядат пред музикалния инструмент, за да пробват уменията си по свирене, предава БНТ. 

Минавали ли сте под прозорец, където мелодията ви кара да спрете дори и за минута? За да чуете звука на пианото! И оставате там... замечтани близо до красивата музика.

"Разхождах се просто по улиците на Търговище, подочувам разни хора, които свирят у тях, явно имат такива музикални инструменти. Надявам се, че ще излязат навън и ще свирят, така ще мотивираме всички граждани", казва инициаторът Димитър Геров.

Вместо музикант IT специалист сбъдва тази мечта. Само за няколко дена Димитър, заедно с още двама свои приятели, построява навеса и поставя пианото под него. Така дарява на своите съграждани музикалния инструмент и средствата от близо 2000 лева, инвестирани в него. После получава и подкрепата на общината. За реализирането на идеята ангажира архитект, художник, музикален специалист, транспортни работници.

Сега желаещи да свирят на пианото винаги има. Като самоука жена, която почти всеки ден намира време да посвири.

"Аз измислих 4 мелодийки за есента, за пеперудките и една ръченица. Тук се научих. Няколко пъти идвах, исках да се науча и се научих", споделя Сиси.

А шестокласникът Бейтула свири по слух. Тук идва често с приятели, а в къщи свири на синтезатор.

"На другото правя още много други неща, вижте сега, това тук не можеш да го смениш, пианото е друго нещо, акордите като ги направиш така, не се променят акордите ето така", показва той.

Макар и да се охранява от видеокамери и предупредителните надписи, недобросъвестни минувачи често посягат на музикалния инструмент. Това е второ пиано за 5 години, но и то вече е с изкъртени клавиши.

"Хубаво е да пазим пианото, за да може повече деца да се развиват, да има повече звук и красота в нашия град", заявява Далина Бакърджиева.

"Не всеки може да свири на пиано, това е много сериозен инструмент, това е голяма придобивка за града, би трябвало хората да се радват и да го пазят като свое, апелирам гражданите да го пазят", казва бившият музикант Ангел Барев.

Да създаваш музика, която радва хората край теб в Търговище, е напълно безплатно. Дори символично! Защото музиката има нужда от нас. И ние от нея. Затова върху пианото в Търговище надписът гласи: "Свири, аз съм твое".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари