Кой определя колко струват медицинските бележки?

0
Електронни медицински бележки за учениците не се поемат от касата
Електронни медицински бележки за учениците не се поемат от касата

Електронни медицински бележки за учениците не се поемат от касата

Издаването на електронни медицински бележки за учениците се заплаща, защото това е немедицинска дейност, не се поема от касата и така всяко лечебно заведение може да определи своя цена. Това обясни по БНТ Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, след като майка трябваше да заплати 20 лева за такава бележка за детето си.

Миндов каза още, че това е несвойствена дейност за лекарите и не искат да я вършат, но е изискване на Министерството на образованието.

"Всяко лечебно заведение е със статут на търговско дружество и всяко търговско дружество определя своя цена извън пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Извън този пакет са тези медицински бележки. Това е немедицинска дейност и здравната каса не заплаща за немедицински дейности. Тоест, всяко лечебно заведение може да определи цена. Личните лекари са служели или наети лица в такава фирма. Не може да бъде еднаква цената навсякъде, ако кажем да имаме някаква спусната цена от Лекарския съюз или от Касата, или от министерството", каза Миндов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 1
    Точно така. Какво като не се покрива от касата.То е част от задължителните атрибути,вървящи с прегледа. И за писане и издаване на амулаторен лист не се плаща от касата , за бележки за изследвания ,за рецепти не се плаща от касата. То е част от задължителните неща ,за които всъщност касата плаща ,заплащайки преглед. Я не напишете лист ,или болничен ,да видим
  • 10
    1
    русенец
    Медицинската бележка е еквивалента на болничния лист при работещите. Кой реши, че това е несвойственна дейност и може да дои колкото може. Искайте тогава издаване на болничен лист с наименование и адрес на учебното заведение, а за длъжност да се впише ученик. Нямат право да ви откажат безплатно издаване на болничен лист.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари