Кои общини могат да останат скоро без училище?

1
Какви действия предприема властта, за да избегне закриването на институции, от образователното министерство не отговориха
Какви действия предприема властта, за да избегне закриването на институции, от образователното министерство не отговориха Видео: btv

Какви действия предприема властта, за да избегне закриването на институции, от образователното министерство не отговориха

Кои общини могат да останат скоро без училище? Отговорът дават от Института за пазарна икономика.

Най-застрашени са общините Ново село, Сухиндол и Алфатар, предава bTV.

В тях има само по едно училище, което не е защитено и в него учат по-малко от 100 ученици.

В следващата категория са Брегово, Кула, Ветрино, Хитрино и Летница – отново общини с едно незащитено училище, но учениците в тях са между 100 и 200.

За тях ще е от ключово значение как ще се развива мрежата на училищата в съседните общини и ще могат ли да привличат ученици.

Училището в Сухиндол е средищно и събира деца от 1. до 12. клас от седем населени места. Извозват се с училищен автобус. Според ръководството няма как да бъде закрито, защото е единственият шанс за образование.

"Училището е дофинансирано, защото има няколко маломерни паралелки, но не са сляти в интерес на качеството на образованието. Така че 128 ученици не са малко за едно средищно училище. Смятам, че общината, както го показва, както и общинските съветници, ще вземат най-правилното решение за бъдещето на училището", заяви Пепи Стефанова, директор на СУ "Св. Климент Охридски", Сухиндол.

През последните години се увеличава броят на общините, в които има само едно училище – от 38 преди 6 години до 44 сега. Или 17% от българските общини.

Освен намаляването на населението, друг фактор за все по-малкия брой училища, е моделът на финансиране, който стимулира по-пълни паралелки и оттам – по-малко на брой и по-"големи" училища, смятат експерти.

"Досега не сме имали цяла община, която да остане без училище, нито едно населено място без училище, така че ако се случи това нещо, ще е прецедент. В идеалния вариант всички училища трябва да са защитени - това означава да има достатъчно разстояние между тях и да няма прекалено малко училища, които само хабят ресурси и да не могат да се концентрират достатъчно деца в тях", каза икономистът с ИПИ Петя Георгиева.

Но е нужна цялостна политика за развитие на регионите, смятат от Сдружението на общините.

"Трябват данъчни облекчения и предпоставки, за да могат хората там да имат нормален живот. И на първо място - развитие на икономиката и вид заетост, независимо дали е производство, селско стопанство и т.н.", смята Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на НСОРБ.

Какви действия предприема властта, за да избегне закриването на институции, от образователното министерство не отговориха.

"Образование, грамотност, компетенция, подготовка за живота дори и 10 ученици да има в училището е достатъчно то да съществува”, добави Пепи Стефанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари