Ударно оправяне на пешеходните пътеки около училищата

0
Общините трябва отстранят нарушенията на улиците около учебните заведения до 17 септември
Общините трябва отстранят нарушенията на улиците около учебните заведения до 17 септември

Изтрити маркировки на пешеходни пътеки и грешно поставени знаци са установени при проверки на МВР в районите на училищата и детските градини в страната.

От вътрешното министерство са поставили срокове, в които всяка от съответните общини трябва да отстрани нарушенията на улиците около учебните заведения. По думите на вътрешното министерство целта е пешеходните пътеки да бъдат изправни за началото на учебната година, информира Dariknews.

През летния сезон вътрешното министерство започнало проверка на районите, в които има училища и детски градини. Основните нарушения, за които следели, били дали маркировката на пешеходните пътеки до учебните заведения не е изтрита и дали знаците за такива са поставени правилно. Целта на МВР е с началото на учебната година на 17 септември всяка община да е отстранила тези проблеми.

Мария Ботева от „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” обясни, че освен пешеходните пътеки и знаците, вътрешното министерство проверява и какво е състоянието на парапетите и огражденията около учебните заведения.

"Пешеходните пътеки се привеждат във вид, какъвто е съгласно законовите изисквания, така че в този смисъл нашите колеги продължават да извършват проверки. С правомощията, дадени им от Закона за движение по пътищата и Закона за МВР, взимат отношение, като издават полицейски разпореждания или протоколи за предупреждение. Респективно там, където се налага, се съставят и актове за установени административни нарушения, по отношение на неизпълнението на нашите разпореждания", посочи Ботева.

Тя обясни и че само за месеците септември и октомври на миналата година са връчени над 5000 фиша и са съставени над 2000 акта на шофьори, които не са спазили Закона за движение по пътищата в районите около учебни заведения. За сигурността и спазването на обществения ред на първия учебен ден в районите на училищата и детските градини ще бъде ангажиран целият екип на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари