Кой махна пломбата в "Монтюпе"?

0
Окръжната прокуратура в Русе изяснява кой е премахнал пломбата от принудително спряната инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти "Монтюпе"
Окръжната прокуратура в Русе изяснява кой е премахнал пломбата от принудително спряната инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти "Монтюпе"

Окръжната прокуратура в Русе изяснява кой е премахнал пломбата от принудително спряната инсталация за каруселно леене на алуминий в завода за авточасти "Монтюпе".

Това стана ясно на заседанието в Административния съд /АС/ в крайдунавския град. Сигнал за нарушението е подал служител на предприятието, а извикан нотариус е съставил констативен протокол. Още на другия ден от екоинспекцията за възстановили пломбата, пише вестник Труд.

Леярната беше запечатана на 23 септември т.г. със заповед на директора на РИОСВ инж. Лилия Атанасова, която от "Монтюпе" оспорват като "незаконосъобразна". АС вече потвърди административния акт. Той е в сила, докато се изпълнят условията в комплексното разрешително на завода.

До седмица двете страни трябва да се запознаят с взаимните искания за разпит на нови свидетели, за комплексна екологична и техническа експертиза и други доказателства по делото. От "Монтюпе" пердставиха обобщен анализ на служба по трудова медицина за здравословното състояние на персонала и направените замервания на въздуха от частна фирма.

В завода има общо 7 работещи карусела, от които един е учебен. Изработваните алуминиеви глави за "Ауди" са 15-20% от общото производство. На запечатаната инсталация се леят само две от общо 5 версии на глави за автомобилната марка. Леярната се обслужва от 100 работници.

До пломбирането се стигна след залпово замърсяване на атмосферата на 14/15 сетември т.г. Извънредните замервания на РИОСВ откриха, че един от източниците на вредни емисии в Индустриалния парк на Русе е "Монтюпе". При проверки в източната промишлена зона екоинспектори откриха още замърсители.

Освен от "Лубрика", зловонните миризми идват при топене на мас на площадка на ЕТ "Красимир Атанасов Роял" в Индустриалния парк, свинеферма на ЕТ "Антоанета Симеонова" в землището на близкото село Николово и изгаряни отпадъци на нерегламентирани сметища в крайдунавския град. РИОСВ запечатана леярна и на "Билбобул" ООД.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари