Кои храни не е желателно да консумираме преди сън?

1
Те определено не допринасят за здравословен, ползотворен сън, а до сутринта ще почувствате дискомфорт
Те определено не допринасят за здравословен, ползотворен сън, а до сутринта ще почувствате дискомфорт

Споровете за това как е най-добре - нахранени или гладни да си лягате, все още продължават.

Има редица храни, които не се препоръчва да се консумират преди лягане. Те определено не допринасят за здравословен, ползотворен сън, а до сутринта ще почувствате дискомфорт.

Ако вечерното ви меню включва тези продукти, няма да се насладите на дълбок сън и сладко събуждане, предупреждава Actualno.

Сладко

Много родители се карат на децата си, че не искат да си лягат вечер. И често причината за това са сладките, които самите родители им позволяват да ядат. Факт е, че захарта е енергийна напитка, която наистина може да развесели тялото ни за няколко часа. В отговор на сладките храни, инсулинът се отделя в кръвта. Какво означава? След 2-3 часа нивото на кръвната Ви захар ще спадне и отново ще почувствате глад, което означава, че отново няма да имате време за сън.

Черен чай

На всички изглежда очевидно, че не трябва да пиете кафе през нощта. Но мнозина безразсъдно се отдават на чай, в който не може да има не по-малко кофеин, отколкото в същото кафе. Това често не се взема предвид, а стимулиращият ефект на черния чай води до нарушение на съня. По-правилно е да се даде предпочитание на билкови настойки с лайка, която има седативен ефект.

Шоколад

Той е богат на триптофан, който допринася за производството на серотонин. Така парченце шоколад може да послужи като своеобразен антистрес, който действа на ниво биохимия и ще помогне да заспите по-бързо. Основното нещо е да не се увличате и да не ядете много. Какаото съдържа теобромин, който е свързан с кофеина.

Алкохол

Чаша сухо вино на вечеря наистина не вреди. Алкохолът ще ви помогне да заспите, но сладък сън няма да ви осигури. Да не говорим, че алкохолът дехидратира и е по-вероятно да сте жадни през нощта.

Храни, съдържащи витамин С

Ягоди със сметана, смутита от киви, плодова салата с портокалов дресинг – няма по-добро меню за вечерта. Струва си обаче да знаете, че цитрусите имат стимулиращ и ободряващ ефект, добре е да ги приемате сутрин.

Подправки

При подправките всичко е очевидно: повишават телесната температура, някои ускоряват метаболизма, забавят производството на мелатонин и хормона на съня. Те могат да причинят киселини и други неприятни усещания на стомаха, което ще ви попречи да спите добре.

Червено месо

За тези, които трябва да ядат късно, диетолозите препоръчват да заменят червеното месо с пуешко, рибно, пилешко или зеленчуци. Месото се смила по-дълго и съдържа аминокиселини, които стимулират действието на "възбуждащите" невротрансмитери.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари