Кои храни и растения са отровни за котките

0
Някои растения у дома или ежедневни за хората хранителни продукти могат да бъдат отровни или силно влиящи на здравето на котето
Някои растения у дома или ежедневни за хората хранителни продукти могат да бъдат отровни или силно влиящи на здравето на котето

Сукулентите, кучешките гранули и стафидите могат да им причинят стомашна непоносимост 

Понякога може да ви се струва, че домашната котка е претенциозна към прекалено много видове храни. Но това може да се дължи на развита стомашна непоносимост към някои вещества, наличие на алергии и т.н. Добре е, ако любимецът усеща и избягва опасната за него храна, защото някои растения у дома или ежедневни за хората хранителни продукти могат да бъдат отровни или силно влиящи на здравето на котето, пише 24 часа.

Повечето отровни за котката човешки храни се припокриват с тези за кучетата – сурово месо и риба, ксилитол, лук и чесън, шоколад, ядки, сол, кафе, тесто с мая, алкохол, яйца и млечни продукти, цитруси. Но при котките вредни храни са и прясно и сушено грозде, дробчета, консервирана риба тон, сурови картофи и домати, кучешка храна и някои растения.

В името на доброто здраве на домашното коте, приеманата от него храна трябва да бъде под строг надзор, а при невъзможност за постоянен контрол споменатите хранителни продукти трябва да са извън обсега на четириногото, на високи или в добре затворени кухненски мебели. За неговата безопасност също трябва да се отстранят някои растения от дома, но всяко от тях може да бъде заменено с подобен и безобиден за любимците еквивалент.

Отровни растения

Според официалния уеб сайт на Американското дружество за превенция на жестокостта към животните, списъкът с отровни растения за котките включва много от любимите стайни зеленини. За всеки ентусиазиран градинар раздялата с любимите растения при добавянето на котка у дома и семейството, би била трудна. Въпреки това има достатъчно безвредни за четириногото растения, които са лесни за отглеждане и издръжливи – познаването на разликите между отровните и нетоксичните цветя би спасило живота на котката, или поне няколко от нейните девет. Стайните растения прочистват въздуха и придават красота на интериора в жилището. Някои от тях няма как да навредят на котката, но погълнатите токсични за животното растения, водят до симптомите на повръщане, диария, странно поведение, раздразнение по кожата или дори смърт. При съмнение за натравяне, незабавно потърсете ветеринарна помощ!

1. Лилии

Лилиите, които имат над 90 разновидности са най-смъртоносното растение за котките. При внезапно заболяване на котка, която има достъп до контакт с лилия, търсете спешна помощ. Симпомите се проявяват мигновено и включват депресия, повръщане, дехидратация, липса на апетит и диария. Ако здравословното състояние бъде игнорирано в рамките на 4 до 7 дена след поглъщането и в зависимост от приетото количество, настъпва летален изход.

2. Сукуленти

Групата на сукулентите включва следните отровни за четириногото видове: Алое вера, Молив кактус, растения от нефрит, Дяволски гръбнак, и Змийско растение. Колкото и лесни за отглеждане, издръжливи и декоративно красиви са семейството на сукулентите, представителите на горепосочените и още някои видове са опасни за здравето на котката. Така че ако имате такава и си взимате сукулент, първо проверете как би се отразил на любимеца при евентуално поглъщане. Неотровен за котките сукулент е популярната Синя ешеврия.

3. Палми

Много видове палми са токсични, защото съдържат циказин – канцерогенен и невротоксичен глюкозид. Съдържанието му е най-концентрирано в семената, дори 1-2 причиняват тежки клинични признаци и смърт. Първоначално признаците включват повръщане, хиперсаливация (повишено отделяне на слюнка) и полидипсия (повишено пиене на вода). След това прерастват в диария или запек, липса на апетит, хепатомегалия (увеличен черен дроб) и иктерус (жълто оцветяване на лигавиците). При настъпила чернодробна некроза, прогнозите са песимистични.

Наричана още златна пеперудена палма, тръстикова палма и жълта палма с пера, Ареката е безопасен заместител и подходяща за консумация от домашните любимци. Присъствието ѝ придава тропическо усещане за дома или вътрешния двор. Идеални са за отглеждане на закрито или в зони с целогодишна влажност. Котките проявяват любопитство към големите плодови растения на палмата Арека.

4. Пролетни растения

В групата на пролетните растения влизат разкрасяващите дома отвън и отвътре цветни растения. Отровни за котките сред тях са нарцис, лале, зюмбюл, ирис, азалия, гладиола, хортензия, амарилис и хризантема. Подходящи за отглеждане в домакинствата с котки или кучета от пролетните са роза, слънчоглед, циния, гербер, петуния, орхидея, кученце и теменуга.

5. Други

Често срещани отровни растения са тис, коледна звезда, имел, гардения. Вместо тях може да отглеждате безопасно кактуси, бромелии, Бостънска папрат, растение на точки (Hypoestes phyllostachya), шведски бръшлян, пеперомия и цветето-паяк клеоме.

Отровни храни

Колкото и фрапантно да звучи, някои котки могат да имат непоносимост към лактоза и следователно да не могат да приемат мляко и млечни продукти, а прекаленото количество консервирана риба тон може да доведе до натравяне с живак. Суровите продукти (яйца, рибни или месни), могат да причинят заразяване с бактериите Салмонела или Ешерихия коли.

Поглъщането на гроздове, стафиди и различни видове ядки води до отказване на бъбреците. Кокосът и кокосовата вода причиняват трудно храносмилане и стомашно неразположение, заради високото калиево съдържание. Въпреки това кокосовото масло може да бъде използвано за външно приложение в лечението на кожни заболявания.

Шоколадът и кафето съдържат метилксантини и кофеин, които са вредни в по-големи количества за четириноги любимци.

Тестото с мая може да увеличи размерите си в стомаха на котката, причинявайки подуване и други сериозни последствия.

Поглъщането на лук, чесън, някои билки и подправки водят до стомашни проблеми и унищожаване на червени кръвни телца. Дробът в прекалени количества причинява натравяне с витамин А – тази токсичност може да повлияе на структурата на костите и да доведе до остеопороза и фатален край.

Консервираната риба тон води до недохранване, защото не съдържа всички необходими за котката хранителни вещества – дори да присъства в диетата, трябва да се дава рядко, измежду разнообразие от полезни за здравословното състояние на домашното коте храни. Същото състояние на недохранване може да причини кучешката храна. Тя не е заместител на котешката в никакъв случай! Съставът й е коренно различен откъм протеини, витамини и мастни киселини.

Суровите картофи и домати водят до неразположение на стомашно-чревния тракт, а зелените картофи водят до аритмия, парализа и смърт.

Ако забелязвате раздразнения на стомаха, кашлица, депресия, диария, разширени зеници, повишен прием на вода и уриниране, треперене, повръщане, повишена сърдечна честота, отпадналост, припадъци, гърч, парализа или затруднено дишане, веднага потърсете спешна ветеринарна помощ!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари