Кои хора застанаха до Румен Радев тази вечер?

0

Общественици, творци, хора от институтите, лекари, шампиони, кметове, младежи, бивши колеги от Военновъздушните сили, българи с достойни биографии и ценностна позиция - тези хора по думите на Румен Радев са част от инициативния комитет, който заедно с Илияна Йотова ще ги издигне за втори президентски мандат

Негови съпредседатели са журналистът Анна Заркова, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и диригентът Йордан Камджалов. Учредяването бе тази вечер в зала 6 на НДК, където по информация на организаторите се събраха 188 души, които влизаха със сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или негативен тест за коронавирус, информира Дневник. 

В речта си Румен Радев се обяви за нов тип на управление, който е синтез на почтеност и компетентност. Той посочи и една непосредствена цел - укрепване на държавността.

Кои искат втори мандат за Радев и Йотова

Няколко политически формации подкрепят Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. Официалните представители на БСП в инициативния комитет са зам.-председателите Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова и бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, а на "Изправи се.БГ!" - бившият депутат и лекар Галина Таваличка, учителят по български език и литература и координатор на платформата в Ямбол Мими Караколева и Никола Вапцаров, който оглавяваше инициативата за издигане на Мая Манолова за кандидат-кмет на София. От "Продължаваме промяната" в комитета ще се включат Яна Балникова и Деница Симеонова, а от "Има такъв народ" - Филип Станев и Станислав Балабанов, които бяха сред гостите. Представител на АБВ в залата бе бившият депутат ген. Михо Михов, който е и генерал от резерва.

Сред учредителите на комитета бяха бившите депутати от БСП Весела Лечева, Тома Томов и Дора Янкова, бившият шеф на кабинета му и евродепутат Иво Христов, кметове от БСП Донка Михайлова (Троян), Пенчо Милков (Русе) и Станислав Владимиров (Перник).

От социалистите присъстваха и журналистите Светлана Шаренкова и Велислава Дърева. В залата бе и бившият депутат от ДПС и дясна ръка на Ахмед Доган Осман Октай.

На учредяването присъстваха бившият военен министър Бойко Ноев, волейболистът Владимир Николов, футболистът Емил Костадинов, актьорите Цветана Манева, Павел Попандов и Веселин Плакчов, режисьорът Стефан Командарев, певицата Росица Кирилова, музиковедът Даниела Кузманова, поетесата Маргарита Петкова, първият български космонавт Георги Иванов, адвокат Ина Лунчева и др.

Радев поиска почтено и компетентно управление

В речта си пред инициативния комитет, който го издигна за втори мандат, президентът Румен Радев отправи послание за нова България с най-важната непосредствена цел - укрепването на държавността. Според него без това "които и да било управленски конфигурации са обречени на провал", защото няма да са устойчиви на олигарси. По думите му на фона на кризата с институциите президентската се е утвърдила като стълб на държавност.

Държавният глава се обяви за нов тип на управление, който е синтез на почтеност и компетентност. Според него неуспехът на партиите на промяната да съставят алтернатива е етапен провал.

Суперлативи за президента

Събитието закъсня с близо 45 минути, докато в залата звучеше музика, а гостите влизаха след проверка на сертикифатите. В началото бяха избрани трима съпредседатели на комитета - журналистът Анна Заркова, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и диригентът Йордан Камджалов.

В представянето на кандидатурите за съпредседатели актьорът Павел Попандов каза, че ни трябват очи, за да виждаме "корупцията, чекмеджетата с пари, сараите", както и уши, за да не забравим думи като "тулупи, мисирки и лош материал". "Нашенският Чичиков (по "Мъртви души" на Гогол) купува живи хора, за да ги направи мъртви души", обяви Попандов и призова прокурорите да не играят мнимия слепец.

Йордан Камджалов заяви, че България е в труден момент и има нужна от силна ръка. Анна Заркова допълни, че Радев и Йотова не са приели мрачната действителност в страната и са устояли като тандем, което е положителен прецедент за политиката и обща заслуга. Според нея юмрукът на площада не бил знак на нападение, а на общност. Цветеслава Гълъбова обяви, че двамата са гарант за държавността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари