Откъде идва името на град Русе?

6
Срещаме града като Роси и Руси, а по-късно се нарича Русчук. В Бружкия пътеводител от 1380 г. старото име на Русе е посочено като Росии
Срещаме града като Роси и Руси, а по-късно се нарича Русчук. В Бружкия пътеводител от 1380 г. старото име на Русе е посочено като Росии Снимка: Dunavmost, архив

Градът е бил известен с множество имена, които се сменяли през различните епохи и времена

Какъв обаче е произходът на името? Отговорите търси Actualno.com

Русе, петият по големина град в България, е най-голямото населено място по поречието на река Дунав. Градът е възникнал в дълбока древност, като редица артефакти, богатата архитектура и история на Русе привличат посетители от цялата страна и разказват историята на града край Дунав. Историята на Русе започва като тракийско селище, заменено от съществуващата от 2 век пр. Хр. антична римска крепост, носеща името Сексагинта Приста. Някои автори приемат това име за старото име на Русе. Крепостта е създадена по време на управлението на император Веспасиан и разрушена от славяните около 6 век сл.Хр. Близо до останките от крепостта през Първото и Второто българско царство съществува селище, за което се предполага, че е наследило крепостта. Името му било първо Роси, а по-късно Руси и производни на него, представляващи старото име на днешния град Русе

Кои стари имена на Русе познаваме?

Градът е бил известен с множество имена, които се сменяли през различните епохи и времена, тоест старото име на Русе не е едно. Срещаме града като Роси и Руси, а по-късно се нарича Русчук. В Бружкия пътеводител от 1380 г. старото име на Русе е посочено като Росии. Старото име на Русе, което градът носи последно, преди да приеме настоящото си официално наименование, е Русчук. Градът се споменава за първи път като Русчук в мирен договор, подписан между Унгария и Османската империя през 1503 г. Русчук израства като значимо населено място, което през 19 век е административно средище на Дунавския вилает на Османската империя. Това е и най-популярното сред старите имена на град Русе.

Явно е, че старите имена на Русе си приличат, което ни кара да считаме, че произходът им е един, а промените са свързани с изменение на звуковия състав. 

От къде произлиза старото име на град Русе?

Любопитна хипотеза за името на Русе научаваме от доц. Здравкова. Според нея Рюсике – един от начините, по който звучало старото име на Русе, вероятно произхожда от племенно наименование Рюси. Думата рюсис произхожда от старогръцки и означава река, течение.

Съвсем друга е теорията за произхода на старото име на Русе, представена от К. Иречек – виден историк. Според него името произхождало от наименованието на град в Източна Тракия, откъдето преселници се заселили тук. Проф. Мутафчиев – друг виден историк – пък свързва старото име на Русе и името на града като цяло с преминаването на руския княз Светослав в България и засиленото руско присъствие след него.

Други автори приемат, че старото име на Русе идва името на големия син на Борис I – Расате.

Окончателно съгласие за произхода на името на града между учените не съществува към този момент, което прави всяка една от тезите за произхода на старото име на Русе и на настоящото му недоказани и просто теории.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    9
    Дядо Иван
    През 444г българският Кан (а не Хан) Урус Ружа Буртас бил на завоевателен поход западно от Алпите. На връщане към Стара Велика България (на северното Причерноморие) войската пътувала по Дунав. Канът се разболял и спряли в едно рибарско селище, където и починал. Селището било наречено Урус (на старобългарски - велик), а по късно името се прехвърля върху селището около римската крепост.
  • 2
    8
    До предишните
    Ако човек ви пита вас, то и Сунгурларе е по-развит град от Русе. Ама добре, че вас никой не ви пита. Песимистични, мързеливи олигофрени такива.
  • 5
    7
    Екст-Дела до 6
    Подтвържавам. Юлиян /Делта ТВ/ не се бръкна с и една стотинка за един некролог. Тоя си умря като куче.
  • 7
    6
    ))))
    JMM, Петър от Делта умря безпризорен, остана "един тип", очкваме мнението му.
  • 2
    5
    така е
    Търново определено е по-жив и по-развит град от 50-60 хилядно Русе.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари