Кой е измислил пицата?

0
От къде идва името на пица Маргарита
От къде идва името на пица Маргарита

Пицата не само е една от най-популярните храни в света, но има и завладяваща история

Къде е направена първата пица?

Въпреки че повечето хора посочват Италия, когато мислят за първата по рода си пица, историците са съгласни, че ястието има още по-дълга история - при условие че дефинирате пицата широко. Помислете например за плоските хлябове. Древните гърци, римляни и египтяни са ги яли, гарнирани с различни масла и билки. Още през шести век пр. н. е. персийците пекат плоски хлябове, покрити със сирене и фурми, гарнитури за пица, които биха били у дома си в модерна занаятчийска пица.

Но пицата, каквато я познаваме днес, започва като вид плосък хляб, който бил популярен в бедните райони на Неапол, Италия, разказва Actualno.

Кога първоначално е изобретена пицата?

Историците не са посочили точна дата за създаването на пицата, но са успели да стеснят прозореца доста. Доматите произхождат от Запада, но не са си проправили път към Европа до около 1500-те години (първоначално не са били приети, защото се е смятало, че са отровни), така че пицата не е могла да се появи до след това време.

Книга от 1799 г. още повече стеснява рождения ден на пицата: тя описва пицата като тесто с доматен сос и сирене, така че знаем, че е изобретена поне от тогава.

И благодарение на италианското преброяване, направено в края на 1700-те, което изброява шепа хора като „пизоли“ (производители на пица) в Неапол, знаем, че ястието е било достатъчно добре известно, за да породи професия.

Кой измисли пица Маргарита?

Подобно на много от най-великите истории за произход, създаването на тази пица е малко мътно. Една версия на историята твърди, че любимото ви ястие в петък вечер е създадено, когато бъдещият крал и кралица на Италия посетили Неапол през 1889 г. В опит да бъде нещо като „кралица на хората“, бъдещият монарх настоял за яденето, както правели обикновените хора. А това означавало пица: храната на бедните.

Маргарита Савойска извикала изтъкнатия производител на пица в Неапол Рафаел Еспозито и опитала няколко от неговите рецепти. Една отгоре с чесън. Още една осеяна с аншоа. И още една покрита с доматен сос и поръсена с моцарела и босилек. Последната пица (която удобно имала цветовете на италианското знаме) била нейната любима, така че Еспозито я нарекла „пица маргарита“ на името на бъдещата си кралица.

Разбира се, някои от тези подробности не могат да бъдат потвърдени, а други версии твърдят, че Маргарита вече е била кралицата и е опитала пица, защото ѝ е омръзнало френската кухня в двора. Предишната история наистина изглежда твърде добра, за да е истина, но заведението (известно днес като Pizzeria Brandi) все още има табела, която го казва като родното място на пица Маргарита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари