Кои болежки може да излекувате със свинска мас?

0
Свинска мас - не само вкусна, но и полезна
Свинска мас - не само вкусна, но и полезна

Свинска мас - не само вкусна, но и полезна

Свинската мас е традиционна българска храна, която се използва широко в кулинарията. Тя е основна съставка за направата на много видове кифли, козунаци, рула, рогчета, дребни сладки и какво ли още не. А накъде без мас, като решим да приготвяме пръжки по Коледа.

Често хората готвят с мас предимно зимата, когато на трапезата ни често присъства кисело зеле или картофи на фурна. Освен като съставка в редица кулинарни изкушения, маста се използва и при лечението на болежки.

При силна простуда, висока температура, суха кашлица и упорита продължителна кашлица

Свинската мас е чудесен лек при силна простуда. Тя помага за разтварянето на секретите в дихателните пътища и облекчава кашлицата.

При по-леки настинки се правят разтривки също със свинска мас. Те помагат за повишаване на температурата и за засилване на имунната система.

При температура се прави компрес с мас и чесън. Чесънът има силни антибактериални и противовъзпалителни свойства, които помагат за понижаване на температурата.

При болки в краката и при схващания на ставите

Свинската мас е ефективна и при болки в краката и при схващания на ставите. Тя помага за подобряване на кръвообращението и за намаляване на болката и възпалението.

Как да използваме свинската мас за лечение

Ето няколко рецепти за използване на свинска мас при лечение на болежки:

  • При силна простуда:

    • Разбийте смес от 2 с.л. мас, 1 к.ч. мастика, 1 ч.л. сода бикарбонат и 1 ч.л. морска сол, стрита на прах. Обтрийте цялото тяло на болния с получената смес.
    • 100 г мас се смесва с 4 таблетки счукани на прах хинин и 10 аспирин. Получава се крем, с който се маже тялото на настиналия.
  • При температура:

    • Намажете краката на болния с мас. Обелете скилидки чесън, счукайте ги и наложете компреси, като си увийте с бинт. Превръзката стои 8 мин, после се сваля и се обуват дебели чорапи.
  • При суха кашлица:

    • Смесват се 1 с.л. мас, 1 с.л. синапено брашно, 1 с.л. мед, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. ръжено кафе, 1 с.л. нарязани листа от индрише, 1 с.л. нарязан лук. От сместа се яде по една чаена лъжица на ден.
  • При болки в краката:

    • Смесват се 400 г мас и 40 г синапено брашно. Със сместа обтриваме болните места и обуваме топли чорапи след това.

Разбира се, преди да използвате свинска мас за лечение, е добре да се консултирате с лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Свинска мас
    Свинската мас лекува гъзоболни проблеми и много помага на джендърите за лъзгането.Да им влиза благо и леко.Раздавайте я безплатно на прайдовете и обществата такива.Най нужна е в Народното Събрание и Правителството на академик Денков.Свинскаааа...массссс
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари