Когато за първи път слязох в Русе, ми потекоха сълзи

1
Етнически българи, бягащи от войната в Украйна, намират втори дом в Гурково
Етнически българи, бягащи от войната в Украйна, намират втори дом в Гурково Видео: ТВ Европа

Първите етнически българи, бягащи от войната в Украйна, вече са настанени в жилища и работят в голяма частна фирма в град Гурково. Нейният управител Кольо Атанасов неотдавна обяви, че може да осигури безвъзмездно домове на 150 семейства и работа на много от тях. Кметът Стоян Бонев заяви, че общината ще окаже пълно съдействие на хората при настаняването на децата им в детски градини и училища и при ползването на медицинска помощ.

Валерий Дели е сред бесарабските българи, бягащи от ужасите на войната в Украйна и търсещи втори дом у нас. От 3 дни живее в град Гурково и работи в частната фирма на Кольо Атанасов, който обяви, че има възможност да осигури безвъзмездно жилища на 150 семейства и работа на част от хората. Валерий дошъл от Луганск сам с колата си, защото нищо друго не му е останало. Мечтаната му вила в гората, която сам е построил, за да живее спокойно, е унищожена от снарядите. През лятото очаква дъщеря си и съпругата си. Валерий е пенсиониран военен, завършил е право и притежава няколко технически специалности, които са високо оценени от работодателя му в Гурково. В малкото градче той намира и своя втори дом.

"Аз идвам от Украйна и съм бесарабски българин. Обичам Украйна, Луганск, в който живях през последните 20 години, но нямам избор. Хората, приятелите ми вече ги няма. През последните четири години съм идвал в България и съм посетил всяко кътче. Познавам страната по-добре от доста българи. Когато за първи път слязох в Русе, ми потекоха сълзи и си казах - върнах се в родината си.", разказва Валерий Дели.

Предприемачът Кольо Атанасов оправя своето предложение да осигури дом и работа на 150 семейства на бесарабски българи, воден от съпричастност към страданията им, причинени от войната в Украйна.

"Ние не можем да направим чудеса, но можем да осигурим престоя на всеки един - било да си закупи жилище разсрочено или да остане на безплатна квартира. Осигуряваме работата на квалифицирани специалисти, които имат необходимата квалификация, но опитът който имам до момента е, че всички, които идват, са изключително добре квалифицирани.", обяснява Кольо Атанасов.

"Община Гурково ще съдейства с всички възможни сили и средства всички тези хора с децата им да бъдат настанени в нашите детски градини и училища.", обещава кметът Стоян Бонев.

"От три дни съм в Гурково, но съм щастлив и се чувствам като у дома си. Казвам на хората, че трябва да превърнем Гурково в най-красивия туристически град в България. На мен ми помагат правителството, кметът и Кольо Атанасов. Аз трябва да помогна на Гурково.", смята Валерий Дели.

Източник: ТВ Европа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари