Когато родителите също изтрещим

0
Обичайно точно в такива моменти ни връхлита неистово чувство за вина, защото сме размятали обидни думи и заплахи
Обичайно точно в такива моменти ни връхлита неистово чувство за вина, защото сме размятали обидни думи и заплахи Снимка: Guliver / iStock

Колкото и да сме спокойни по натура, колкото и да се владеем и най-вече колкото и розови хапчета да пием, няма начин да сме родители и да не изтрещяваме от време на време

 Знаем наизуст съветите на психолозите за това как да запазваме самообладание, но децата, и особено тийновете знаят по-добре как да ни го отнемат, пише Кая Иванова в Mila.bg. Това е сякаш техен основен талант. Затова е по-добре да приемем, че от време на време ще си изпускаме нервите. Да, не е препоръчително и чичко Фройд много ще се разсърди, но нека той да се владее покрай 15-годишно хлапе с разбеснели се хормони, акне и категорично лично мнение по всички въпроси.

Та така – тийновете не са единствените хора у дома, които се държат неадекватно. Мама и татко също го правят. Крещят, заплашват, забраняват и правят от мухата слон. Когато това се случи и на вас, възможно най-бързо се отдръпнете от сина или дъщеря си. Да, ясно е, че точно в този момент това е трудно, защото сте насъбрали много и имате неистова нужда да го извикате. Малкият келеш трябва най-после да разбере, че ви прави луди и че никога не сте били толкова зле с нервите!

Когато отмине първоначалната вълна, се скрийте за малко в друга стая. Дайте шанс на себе си да се успокоите, преди да кажете каквото и да било. Колкото по-дълго останете разделени с тийна, толкова по-разумно ще разговаряте след това. Помислете доколко сте били прави във всичко, което избълвахте. Обичайно точно в такива моменти ни връхлита неистово чувство за вина, защото сме размятали обидни думи и заплахи. Най-вероятно сме забранили употребата на телефон и компютър, а когато се отдръпнем от ситуацията дори на една крачка, веднага се сещаме, че тепърва положението ще се изостря заради отнетите любими вещи.

 Правило номер едно – каквото сте забранили, нека остане забранено. Не сваляйте гарда веднага. Когато се върнете към разговора, кажете на тийна, че съжалявате за обидите. Изобщо извинете се за всички онези неща, които сте казали заради състоянието си на афект, но обяснете спокойно и без нападки защо се е стигнало до това ваше избухване. Сега е моментът да поговорите истински за проблемите, но с друг тон и с друго намерение. Мислите, че той/тя няма проблем с вас ли?! Защото му/й угаждате с всичко и защото вие сте възрастният, а той/тя – хлапето?! Няма такъв тийнейджър, който да няма забележки към своите родители. Нека разговорът след скандала бъде продуктивен – кажете си неща, от които ви боли, които не намирате за правилни и които искате да се променят. Подгответе се за отстъпки. Това ще бъде вашият начин да се извините и не само. Забравете, че може да се налагате на един тийнейджър. Фабричните настройки на тази възраст са бунт, несъгласие и непослушание и ако искате да влияете, трябва да се снабдите с много меки и вълшебни ръкавици.

Колкото до обидите и крясъците, не мислете, че тийнейджърът е чак толкова чуплив. Не сте увредили психиката му трайно, но е по-добре в името на общата хармония да се случва рядко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари