Кога спираме да работим за държавата през 2024?

0
Денят на данъчната свобода е символичен и показва кога хазната би се попълнила, ако всичко изработено от нас се насочва там
Денят на данъчната свобода е символичен и показва кога хазната би се попълнила, ако всичко изработено от нас се насочва там Снимка: Dunavmost

Денят на данъчната свобода е символичен и показва кога хазната би се попълнила, ако всичко изработено от нас се насочва там

Спираме да работим за държавата на 13 май 2024 г. След това започваме да работим за себе си.

Денят на данъчната свобода е символичен и показва кога хазната би се попълнила, ако всичко изработено от нас се насочва там.

Като шофьор Венцислав Венев казва, че срещу данъците, които внася в хазната, не получава достатъчно. Пътищата, за които плаща например, не са в добро състояние. „Тука в София е горе-долу добре, но извън столицата всичко е трагедия“, отчита той пред NOVA.

И въпреки че внася осигуровки за пенсия, не вярва да има достойни старини. „Съмнявам се, че тука – в тази държава, ще се случи такова нещо“, категоричен е Венцислав.

За разлика от него машинният оператор на вишка Едуард Герогиев е оптимист, че срещу данъчната тежест сега, ще получи добра пенсия. „Няма да е охолство, но ще е някакъв приличен живот“, смята той.

Но срещу парите, които дава за здравно осигуряване не вижда адекватна услуга. „Лекарите когато влезеш в кабинета те гледат в ръцете“, твърди Едуард.

Икономистите отчитат, че за хората като Венцислав и Едуард денят на данъчната свобода може да дойде и след 13 май, защото тежестта на налозите върху тях е по-голяма.

Най-дълго за държавата работят хората, които са на трудов договор, защото плащат всички осигуровки – здравни и социални. Хората, които нямат твърде висока заплата, тъй като има максимален осигурителен доход, ако си над него, спираш да плащаш осигуровки“, обяснява Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Най-много ще работим, за да попълним приходите от ДДС – 33 дни. За социално и здравно осигуряване ще са нужни 23 дни, за акцизи и подоходен данък – 12 дни, а за финансиране на бюджетния дефицит 11 дни. За останалите данъци ще се трудим по-малко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Подразбрал
    За държава като таз не трябва да работиш, а тя да работи за теб!
  • 2
    1
    Дгд
    КОР ЗА ШИБАНАТА ДЪРЖАВА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари