Кога ще почиваме през 2024

2
Общо 114 почивни дни ще има през 2024 г. От тях официалните празници са 11
Общо 114 почивни дни ще има през 2024 г. От тях официалните празници са 11

Общо 114 почивни дни ще има през 2024 г. От тях официалните празници са 11

Дълга ваканция от 1 май – Деня на труда, до 6 май – Гергьовден, ни чака догодина, стига да си вземем един почивен ден.

1 май е официален празник и догодина се пада в сряда. В петък също не се работи, защото е Разпети петък. Следват Велика събота и Великден, който през 2024 г. ще е на 5 май, отбелязва Стандарт.

На следващия ден пък празнуваме Гергьовден, който се пада в понеделник. Така между Деня на труда, Великден и Гергьовден се пада само един работен ден – 2 май, четвъртък.

Очаква се много хора да си вземат отпуск тогава, за да си осигурят една дълга майска ваканция.

Около Коледа и Нова година също има възможност за по-дълга ваканция със сливане на празниците.

За целта трябва да си вземем отпуск на 23 декември, понеделник, после на 27 декември, петък, а накрая на 30 и 31 декември, които се падат понеделник и вторник.

Общо 114 почивни дни ще има през 2024 г. От тях официалните празници са 11.

За предстоящите празници ИА „Главна инспекция по труда“ напомня на работниците и служителите, които ще полагат труд, че трябва да получат минимум двойна надница за работата на официален празник.

Размерът на заплащането става четворен, ако трудът в тези дни е и извънреден, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът на празнични, почивни и неприсъствени дни е извънреден.

Той задължително се възлага от работодателя с нарочна заповед, издадена поне 24 часа по-рано.

При сумирано изчисляване на работното време, когато в празничните дни се полага труд по график, той не е извънреден труд.

В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

Инспекцията по труда съветва работниците и служителите, които ще работят по време на празниците, да не се доверяват на устни договорки с работодателите.

За да могат да защитят правата си, те трябва да имат писмено доказателство, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквото може да бъде заповедта за извънреден труд или поименният график.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари