Кога КАТ ще хваща шофьори с превишена скорост чрез камерите на толсистемата?

14
Камерата на Северната тангетна е засякла кола, която се е движела с 244 км/час
Камерата на Северната тангетна е засякла кола, която се е движела с 244 км/час Снимка: БНТ

Камерата на Северната тангента е засякла кола, която се е движела с 244 км/час

До пет месеца КАТ вече ще може да хваща шофьори с превишена скорост и чрез камерите на толсистемата.

Тази сутрин камерата на Северната тангента е засякла кола, която се е движела с 244 км/час. Тол управлението има 55 мобилни и близо 300 стационарни камери, информира БНТ.

Ако КАТ ползваше в момента камерите на толсистемата, само за два часа на Северната тангента над 100 шофьори щяха да бъдат засечени и санкционирани заради висока скорост.

"Имаме над 100 нарушения, които са над тази скорост. Фрапантното е едно нарушение със скорост от 244 км/ч, което е почти двойно на ограничението на скоростта", заяви доц. Георги Балабанов, външен експерт към Националното тол управление.

Камерите на толсистемата ще изчисляват средната скорост на автомобилите от началната до крайната им точка и така също ще могат да бъдат засичани нарушители.

"Тестовете в реални условия показаха, че нашата система съвсем точно може да изчисли средната скорост в различни отсечки от републиканската пътна мрежа, като тук взехме две отсечки около 12 - 13 км. Самите резултати показват много висока точност, която в рамките от стотни на километър в час, което означава че сме на прав път", каза Борислав Кръстев - главен експерт.

"Текат процедури по сертифициране на самата техника и очакваме Българският институт по метеорология да се произнесе, както и да се направят промени в закона. Предполагам до 4 - 5 месеца, ако всичките институции работим в синхрон и най-вече да мине промяната в закона, това може да е факт", заяви Георги Темелков, директор на Националното тол управление.

С нови промени в Закона за движение по пътищата глобите за превишена скорост ще се увеличат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Toti
    Браво дунавмост! Наплашихте хората. Ефекта е много хубав (ужасяващо е). Колони от по 20 коли, движещи се под ограничението и бързащи коли, които се опитват да надминат. Видях поне 50 опасни изпреварвания на пътя София - Варна, за мое щастие оцелях. По голяма глупост не могат да измислят.
  • 4
    2
    Лалалала
    До кога тия наказателни акции,мероприятия.Нищо не постигате.Отчитате дейност.
  • 8
    1
    Шах Мат
    За Българските граждани знаем процедурата на плащане,а чуждите граждани дето летят,как ще си плащат?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари