Коалицията на Еманюел Макрон печели изборите, но губи мнозинството си в парламента

0
Очертава се безпрецедентна ситуация - възможно е Макрон да състави правителство на малцинството
Очертава се безпрецедентна ситуация - възможно е Макрон да състави правителство на малцинството

Очертава се безпрецедентна ситуация - възможно е Макрон да състави правителство на малцинството

Първите резултати от вота във Франция показват, че центристката коалиция на Еманюел Макрон печели изборите, но губи мнозинството си в парламента, пише СЕГА.

Прогнозните резултати показват, че коалицията около Макрон печели 224 места в Националното събрание, а за самостоятелно управление са необходими поне 289 депутати. Новата лява коалиция NUPES е втора политическа сила със 149 места. Силно представяне имаха и крайнодесните на Марин Льо Пен - те са трети с рекордните за партията 89 места.

Традиционната десница - "Републиканците" - останаха четвърти със 78 места и всички предполагаха, че Макрон може да ги покани като коалиционен партньор. "Републиканците" ще останат в опозиция, заяви обаче снощи партийният лидер Кристиан Жакоб.

Така се очертава безпрецедентна ситуация - възможно е Макрон да състави правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа в долната камара на парламента при гласуването на всеки внесен от него законопроект, отбелязва Ройтерс.

Френската министър-председателка Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната след парламентарните избори.

"Тази безпрецедентна ситуация представлява риск за нашата страна", подчерта Борн в телевизионно изявление след втория тур на изборите вчера, който бе белязан от пробив на левицата и на крайната десница.

В същото време тя изрази готовност да започне да работи още от днес за "формиране на работно мнозинство", като се аргументира, че това "няма алтернатива".

Впечатляващи са данните за избирателната активност - тя е доста ниска, значително под 50 процента.

На първият тур двете формации - на Макрон и на Меланшон, взеха практически един и същ процент от вота. Ако Макрон не запази мнозинството си, ще бъде почти невъзможно да прокара реформите, които планира. Той предвижда вдигане на пенсионната възраст и редица мерки за повишаване на заетостта. Левите обещават точно обратното - сваляне на пенсионната възраст от 62 на 60 години. Предлагат и значително увеличение на минималната работна заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари