КНСБ проведе протестна акция в Русе за защита на доходите

2

Исканията на синдикалната организация са свързани и с работното време и справедливия зелен преход

В Русе вчера КНСБ проведе поредна протестна акция с настояване за увеличение на работните заплати. Демонстрацията бе част от протестната кампания на конфедерацията “Да защитим доходите от инфлацията и да запазим работните места в кризата!”, която започна на 19 септември в София.

Пред сградата на Община Русе бе разпъната синдикална шатра, на която гражданите можеха да се запознаят с всички искания на КНСБ, свързани освен с доходите и с работното време и справедливия зелен преход. Експертите на конфедерацията разясняваха в детайли и необходимостта от увеличаване обхвата на колективното трудово договаряне като основен инструмент за постигане на по-високи възнаграждения, съобщиха от синдикалната организация.

В протестната акция се включиха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева и Тодор Капитанов, националните секретари Величка Микова и Иванина Янкова, областният координатор на конфедерацията в Русе Боянка Димитрова.

Димитров обясни, че навсякъде, където КНСБ има синдикални организации, са започнали преговори за увеличение на заплатите, за да се достигне до увеличение между 15 и 17% годишно. Целта е доходите на хората да бъдат компенсирани с размера на кумулативната инфлация, като според данните на конфедерацията най-потребяваните стоки са поскъпнали с 40-50%. Вече има и постигнати резултати – в индустрията е постигнато увеличение между 17 и 20 процента към края на миналия месец.

Бих искал да има редовно правителство, защото, отивайки на избори през зимата, хората ще бъдат още по-разочаровани”, коментира пред журналисти Димитров. Той прогнозира, че ако има нови избори в началото на идната година, избирателната активност ще бъде още по-ниска. “Това делегитимира цялата политическа система, прави я да изглежда в очите на хората непредставителна и дава много по-голяма тежест на радикалните партии”, заяви още президентът на КНСБ и обясни, че всички политици трябва да намерят разум, за да се състави редовно правителство и да се избегне този сценарий.

Димитров коментира още, че очаква от партиите, които ще влязат в новото Народно събрание, спешни мерки, за да бъдат гарантирани доходите на хората, да има гаранции, че енергийните помощи ще бъдат давани към всички фирми, които да запазят работните места и продукцията им да бъде конкурентна.

Очаквам размерът на помощите за отопление да бъде поне удвоен, както и да бъде двукратно увеличен броят на хората, които ги получават”, каза Димитров и посочи, че сега около 300 000 лица и семейства вземат помощи за отопление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари