КНСБ: Пазарът на труда няма да може да поеме повече от 100 хиляди украинци

1
„Основна пречка пред украинските бежанци за намиране на работа у нас ще бъде разминаването между желаната и възможната заетост, защото предлаганите работни места не са в големите градове, където бежанците си представят да живеят, а са в по-малките“, отчитат от КНСБ
„Основна пречка пред украинските бежанци за намиране на работа у нас ще бъде разминаването между желаната и възможната заетост, защото предлаганите работни места не са в големите градове, където бежанците си представят да живеят, а са в по-малките“, отчитат от КНСБ Снимка: Фейсбук

Икономическата ситуацията не предразполага към инвестиции и разширяване на бизнеси, посочват от синдиката

"В случай, че украинците в трудостпособна възраст, които влязат в страната в следващата седмица, надхвърлят 100 000 души това би затруднило пазара на труда, тъй като в наличните свободни работни места са по-малко". Това заяви главният експерт “Пазар на труда миграция и мобилност“ в КНСБ Атанаска Тодорова, цитирана от bTV

Тя каза още, че икономическата ситуацията, несигурността в страната и в света като цяло не предразполага към инвестиции и разширяване на бизнеси. Напротив, свидетели сме на затваряне на микро и малки бизнеси, дори и заради цените на енергията и горивата.

В края на февруари, или само няколко дни след началото на войната в Украйна председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев, заяви, че бизнесът у нас може да приеме поне 200 хил. работници идващи от Украйна.

„Ако 43 000 влезли украинци в страната, след началото на военния конфликт всички или поне половината започнат работа, това по-скоро би благоприятствало българската икономика и работодателите, които изпитват недостиг на работна сила“, коментираха от КНСБ

„Основна пречка пред украинските бежанци за намиране на работа у нас ще бъде разминаването между желаната и възможната заетост, защото предлаганите работни места не са в големите градове, където бежанците си представят да живеят, а са в по-малките“, казва още Тодорова.

Като друг основен фактор, който ще затрудни позиционирането им на пазара на труда, ще бъде липсата на свободни места в детските заведения и училищата, които би трябвало да поемат децата им, допълват експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    русенец
    Направо си представям, как украинецът ще си паркира Лексуса или Кю-седмицата пред фирмата на местен мутрафон и ще бачка по 12 часа 6 дни в седмицата за едни 700 кинта бруто при условие, че държавата му дама 1400 на месец без да си мръдне задника!:) Гладна кокошка бачкатори сънува.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари